На координаційній зустрічі представників проектів міжнародної технічної допомоги парламенту, організованій Програмою USAID|РАДА,  за участі народних депутатів України, представників громадських організацій, міжнародних інституцій було обговорено питання діяльності Рахункової палати як державного колегіального органу, який здійснює контроль за надходженням коштів до Державного бюджету України та їх використанням.
Директор Програми USAID|РАДА Ігор Когут, відкриваючи зустріч, наголосив, що Рахункова палата є потужним інструментом контролю, натомість "існує спокуса розглядати її як інституцію репресивного характеру. Рахункова палата - це незалежний елемент парламентського контролю, який має посилити інституційну спроможність Верховної Ради", - зазначив він.
Голова підкомітету
з питань державного фінансового контролю та діяльності Рахункової палати Комітету  з питань бюджету Іван Крулько зауважив, що ця інституція є органом зовнішнього фінансового нагляду, створеним Верховною Радою. Парламентарій детально розповів про новий проект закону про Рахункову палату, яким передбачено, що до складу цього контролюючого органу мають увійти виключно професіонали. "На моє переконання, Рахункова палата є інструментом посилення інституційної спроможності Верховної Ради. Справа нашої честі, щоб такий орган запрацював. Передусім, основним елементом роботи Рахункової палати є публічність. Громадянське суспільство в нашій державі має неабиякий вплив на владу", - сказав народний депутат.
Керівник Офісу з  фінансового та економічного аналізу у Верховній Раді Віктор Мазярчук розповів про ряд звітів Рахункової палати щодо результатів аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, перевірки ряду проектів, які підтримуються міжнародними інвестиціями, в яких надано усі їх переваги та недоліки. Промовець наголосив, що цей орган недооцінений по своїй суті, натомість він є інструментом парламентського контролю діяльності уряду.

Секторальний менеджер Представництва Європейського Союзу в Україні Наталія Старостенко наголосила, що Рахункова палата має працювати відповідно до європейських стандартів, контролювати транзакції урядових інституцій. "Представництво ЄС підтримує прийняття нового закону про важливий контролюючий орган, який повинен створити інструменти тіснішої співпраці Рахункової палати, Верховної Ради та Кабінету Міністрів, а також надати доступ до звітів громадськості, міжнародним організаціям", - сказала вона.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 16:26