Захід відбувся за підтримки та сприяння Уряду Великобританії.

Перший заступник голови Комітету Олександр Домбровський зазначив, що збільшення власного видобутку природного газу є стратегічним завданням для забезпечення енергетичної незалежності України: «Ми повинні максимально сконцентруватися на реалізації Концепції розвитку газовидобувної галузі України до 2020 року. Необхідно зменшити залежність України від імпорту газу. Наше мета до 2020 року – досягти 27 млрд куб. м видобутку українського газу. Потрібно мотивувати газовидобувників та створити прості, прозорі та зрозумілі правила гри на цьому ринку».

Перший секретар Посольства Великобританії в Україні Кріна Лавері звернула увагу на те, що в Україні складно отримати ліцензію на видобуток. Важливо подолати корупційну складову та запровадити прозорість звітування у видобувних галузях. Україні потрібно оптимізувати податковий режим у газовидобувному секторі а також прийняти найближчим часом Енергетичну Стратегію.

Віце-прем’єр-міністр Володимир Кістіон також підкреслив, що тема власного газовидобутку наразі є архіважливою: «Питання підвищення обсягів видобутку українського газу – це не тільки можливість заощадити на імпортному «блакитному» паливі, а й важлива складова виконання завдань з енергетичної безпеки нашої держави».

Заступник голови Комітету з питань ПЕК Ольга Бєлькова, у свою чергу, повідомила, що 23 березня був зареєстрований проект Закону «Про забезпечення прозорості у видобувних галузях» (№6229): «Поки я працюватиму в Раді, я буду його перереєстровувати, допоки його не приймуть і всі не зрозуміють, що без прозорості у газовидобувній галузі не буде ніякого прогресу. Я обіцяю, що буде докладено усіх зусиль для його прийняття».

Про важливість прийняття цього законопроекту наголосила і перший заступник міністра енергетики Галина Карп, зазначивши, що Україні вкрай потрібен цей закон, адже він забезпечить зрозумілі правила гри для всіх інвесторів.

На важливості прозорості також наголосив і Посол Норвегії в Україні і Республіці Білорусь Уле Т. Хорпестад: «Прозорість – один з основних аспектів для реалізації всього запланованого. І першочерговою має бути прозорість платежів. Відкритість – це можливість для влади зробити власну політику максимально правильною та корисною для учасників ринку. Прозорість дуже важлива для енергетичної безпеки країни, а також є чудовим сигналом для інвесторів, які хочуть вкладати свої гроші у галузь».

Посол також згадав про Ініціативу прозорості видобувних галузей (EITI), зазначивши, що її реалізація підвищує потенціал вкладення інвестицій в галузь як з боку внутрішніх інвесторів, так і зовнішніх.

Олена Павленко, президент аналітичного центру DiXi Group, додала, що останній звіт EITI продемонстрував, що все ще є компанії, які ігнорують правила «Вони хочуть працювати в тіні. «Бути за кулісами» ? це нечесні правила гри. Однак бізнес знає, що закон без покарання можна ігнорувати. Закон з прозорості дозволить вирішити такі питання та запобігти «закулісним» іграм окремих гравців ринку».

 У свою чергу, Роман Опімах, виконавчий директор Асоціації газовидобувних компаній України, заявив, що лише рішучі зміни правила гри на газовидобувному ринку дозволять досягти якихось конкретних результатів. Він порівняв сегмент торгівлі газом, побудований на засадах відкритої конкуренції, із сегментом видобутку (недружній ринок): «Європейський закон про ринок газу, відкритий до співпраці оператор ГТС і прибирання зайвих обмежень (таких як страховий запас) – і, як результат, 47 нових іноземних компаній, які прийшли на ринок. Що стосується видобутку, то застаріле базове законодавство, зарегульована та непрозора дозвільна система та найвища в Європі рента привезли до стагнації видобутку. Іноземні інвестори залишають ринок».

 Голова ПАТ «Укргазвидобування» Олег Прохоренко зазначив, що є декілька шляхів вирішення нагальних питань, які дозволять збільшити обсяги видобутку власного газу: «Для збільшення власного газовидобутку нам потрібне отримання нових ліцензій, спрощення отримання геологічної інформації, спрощення земельних питань та наявність і доступність супровідних сервісів. Серед шляхів вирішення ми бачимо наступні: для отримання спецдозволів нам потрібне якнайшвидше введення в дію раніше прийнятого законопроекту №3038 про децентралізацію ренти; для покращення отримання геологічної інформації – зміни до постанов №423, №594 і №615, а для вирішення земельних питань – підтримка законопроекту №3096, який наразі відправлено на доопрацювання».

Андреа Мітіріта, директор з податків PwC у Румунії, розповідаючи про румунське «газове чудо», заявила, що для Румунії основою збільшення видобутку газу стала докорінна зміна фіскального режиму, а також готовність до видачі нових ліцензій. Як зазначила пані Андреа, прозорість та передбачуваність – це основні критерії успіху.У 2017 році в країні планується видати 55 нових ліцензій на видобуток газу: «Нові ліцензії – одна із головних умов зростання обсягів видобутку», підсумувала директор з податків PwC у Румунії.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00
16 квітня 2024 13:28