У заході взяли участь народні депутати, представники державних органів, громадських, неурядових та міжнародних організацій, іноземних представництв, експерти та фахівці, які безпосередньо опікуються питаннями гуманітарного розмінування та виконують відповідні роботи.

Голова Комітету Сергій Пашинський, відкриваючи засідання, зазначив, що «за останнє сторіччя проблема мінування територій і загибелі мирних громадян набула, на жаль, планетарного масштабу». За його словами, будь-який військовий конфлікт супроводжується тотальним мінуванням протипіхотними мінами і після років закінчення конфлікту відлунюється жертвами. «Україна також потерпає від цієї проблеми. В зоні проведення антитерористичної операції, яка ще не закінчена, дуже багато смертей, і не тільки військовослужбовців (буквально учора загинуло двоє наших воїнів), але й мирних громадян, які гинуть на тих мінах, які встановлюються російськими окупаційними формуваннями. Ми, на жаль, не можемо виділити необхідні ресурси для врегулювання цієї проблеми. Більше того, у нас є ще одна проблема, яка дотична до проблеми розмінування: у спадок від Радянського Союзу ми отримали декілька мільйонів тонн некондиційних боєприпасів. У 2007 році у нас була колосальна катастрофа у Богданівці, а кілька днів тому - у Балаклії», - зазначив він.

С.Пашинський повідомив, що зараз у Балаклії наші військові і представники міжнародних організацій та іноземних представництв вже приступили до розмінування мирного міста, яке «стало жертвою навіть не цієї війни, а жертвою наслідків «холодної війни» 20-го сторіччя».

Голова Комітету наголосив: «ми напрацьовуємо свій досвід, свої програми, але ресурси України досить обмежені і ми дякуємо всім міжнародним донорам і партнерам, які не залишають нас у біді і готові надати нам допомогу».

С.Пашинський також повідомив, що на розгляді Комітету, який зобов’язаний забезпечити законодавче врегулювання цих питань, є два законопроекти - «Про здійснення протимінної діяльності в Україні» №5189 і «Про протимінну діяльність в Україні» №5189-1. За результатами їх обговорення сьогодні вони будуть доопрацьовані і, можливо, прийняті найближчим часом.

Голова Представництва НАТО в Україні, директор Офісу зв’язку НАТО Александер Вінніков у виступі зазначив, що питання гуманітарного розмінування для НАТО є дуже важливим і одним з пріоритетів співпраці з Україною.

А.Вінніков зазначив, що зараз ведеться конкретна робота щодо започаткування проектів, але для цього потрібна законодавча база. Він також зазначив, що співпраця з Верховною Радою буде посилена. Програма співпраці буде зосереджена на чотирьох напрямках: це - розбудова спроможності, підтримка парламентських слухань щодо питань, пов’язаних з безпекою та обороною, консультації щодо законодавчих змін для відображення пріоритетів і підтримка міжпарламентського діалогу.

Голова Представництва НАТО в Україні повідомив, що наступного тижня відбудеться візит делегації парламентської асамблеї Україна-НАТО, метою якого буде надання консультацій. І політика розмінування може бути однією із сфер у цій співпраці.

«Але наша допомога не обмежиться тільки наданням експертних знань. Минулого року було надано ефективне обладнання для розмінування загальною вартістю один мільйон євро, у тому числі це були спеціалізовані транспортні засоби, міношукачі, захисні костюми, засоби зв’язку, спеціалізовані інструменти для виявлення і вилучення мін. Було створено дві спеціалізовані групи для розмінування у Луганській і Донецькій областях. Вони пройшли відповідне навчання для ефективного і безпечного використання цього обладнання.

Ми також прагнемо координувати наші зусилля з іншими партнерами, які зараз тут присутні», - сказав він.

А.Вінніков також повідомив, що НАТО отримало запит від України для надання допомоги у ліквідації наслідків пожежі на складах Міністерства оборони у м. Балаклії. Незабаром будуть надані конкретні пропозиції щодо надання такої допомоги Україні.

Учасники «круглого столу» наголосили на необхідності на законодавчому рівні розв’язати цю проблему.

Водночас було зазначено, що обидва законопроекти №№ 5189 та 5189-1, подані до Верховної Ради, хоча й є актуальними, проте потребують серйозного доопрацювання.

Народні депутати-члени Комітету зауважили, що для розгляду згаданих проектів на засіданні Комітету необхідно отримати висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України. Після надходження обох висновків відповідні законодавчі ініціативи буде невідкладно розглянуто на засіданні Комітету.

Експерти, представники органів і підприємств, що здійснюють роботи з гуманітарного розмінування, звернули увагу учасників заходу на те, що країни, в яких створено незалежний орган з протимінної діяльності, отримують фінансування (переважно від донорів), обсяг якого в рази перевищує фінансування національних органів, створених на базі існуючих державних органів, наприклад, на базі міністерства оборони.

Таким чином, учасники круглого столу дійшли висновку, що, по-перше, питання законодавчого врегулювання питань гуманітарного розмінування та протимінної діяльності в цілому потребує якнайшвидшого вирішення.

По-друге, вирішено створити при Комітеті Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони робочу групу з напрацювання відповідних законодавчих ініціатив, перенісши «майданчик» для вироблення спільної позиції з порушеного питання до профільного комітету Верховної Ради.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 16:26
26 березня 2024 13:30
26 березня 2024 11:24
26 березня 2024 09:30
25 березня 2024 17:47