Під час свого виступу на засіданні Міжпарламентської асамблеї «Україна – Польща - Литва» (27-28 березня 2017 р., м. Варшава) Голова Верховної Ради України А.Парубій нагадав, що нинішня зустріч відбувається на тлі триваючої військової агресії Російської Федерації проти України, окупації території Автономної Республіки Крим, частини Донецької і Луганської областей.

«Події останніх двох місяців демонструють, що Москва не має ніякого бажання припинити агресію і не бажає виконувати взяті на себе зобов’язання, а навпаки - зневажає міжнародне право та справедливі вимоги цивілізованого світу», - сказав він і наголосив, що  майже кожного дня і кожної ночі Москва «зухвало нехтує виконанням спільних домовленостей про всеохопне припинення вогню».

За його словами, Україна з метою забезпечення мирного врегулювання запропонувала розробити «дорожню карту», яка має передбачати чітку послідовність кроків і гарантії їхнього виконання. Перш за все, йдеться про виведення російських військ, безперешкодний доступ ОБСЄ до всієї території ОРДЛО, відведення техніки з неконтрольованої ділянки українсько-російського кордону, запровадження постійного моніторингу ОБСЄ за українсько-російським кордоном, створення належних безпекових умов для будь-яких наступних політичних процесів.

«Глибоко переконаний, що без вирішення безпекових питань ми не зможемо просунутись у будь-яких інших напрямках, і розуміючи це, Путін демонстративно ігнорує домовленості у питаннях безпеки», - заявив Голова Парламенту і звернув увагу, що виконання базових домовленостей потребує підтримки з боку світових партнерів.

На його переконання, нині, як ніколи, «важливою є консолідація зусиль, у тому числі парламентів, для вироблення спільних дій у відповідь заради захисту європейської безпеки, європейських цінностей та європейської ідеї загалом». «З огляду на активізацію дій Кремля, спрямованих на підрив європейської єдності, підтримка та рішуча позиція Польщі та Литви всередині ЄС набуває без перебільшення виключно важливого значення для України», - додав А.Парубій.

Нагадуючи про третю річницю окупації Кремлем Автономної Республіки Крим, Голова Парламенту наголосив, що сьогодні Кримський півострів – це територія страху та безправ’я. Системними є порушення російською окупаційною владою релігійних свобод, мовних прав, утиски україно- та татаромовних ЗМІ. Незаконна окупація Криму, яка супроводжується прискореною мілітаризацією півострова, повністю змінила безпекову ситуацію в регіоні.

А.Парубій висловив особливу стурбованість з приводу підготовки військової інфраструктури Криму для базування там ядерної зброї, зокрема відновлення і модернізація колишніх радянських сховищ для ядерних боєзарядів. «Що стосується носіїв ядерної зброї (ракетних систем та літаків), вони вже присутні на півострові. Російська Федерація фактично перетворює Крим на величезну військову базу, з повноцінними сухопутним, ВПС і ВМС компонентами», - наголосив він.

Висловлюючи вдячність ЄС за солідарність з нашою державою та визнаючи позитивну роль Польщі та Литви у консолідації позиції Євросоюзу, А.Парубій заявив, що рішення про продовження економічних санкцій проти Російської Федерації та персональних санкцій проти осіб, відповідальних за дії проти суверенітету і територіальної цілісності України залишаються ефективним інструментом примусу Кремля припинити брутальне порушення міжнародного права та розв’язану проти України агресію.

На його думку, «нові безпекові виклики в регіоні вимагають модернізації існуючих рішень та зміцнення співробітництва у сфері безпеки у рамках дотримання прав людини і основних свобод».

Окремо Голова Парламенту відзначив важливість для України продовження підготовки литовськими та польськими інструкторами українських військових. «Згадана підготовка разом з щорічними багатонаціональними військовими навчаннями в Україні за участю військовослужбовців держав-членів НАТО, як і запрошення  українських військових на навчання держав Альянсу та їх участь у чергуваннях бойових тактичних груп ЄС сприяє зміцненню військового партнерства, підвищенню взаємосумісності збройних сил, - сказав він і додав. - Дозвольте висловити наше задоволення успішним ходом формування та злагодження Литовсько-польсько-українських бригад, підготовки офіцерів штабу та визначених до її складу сил. Важливим елементом у цьому контексті стало підписання в грудні минулого року спільного сертифікату про набуття Командуванням Бригади повних оперативних спроможностей та готовності бригад до виконання завдань за призначенням».

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50