Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, перебуваючи у м.Варшаві, взяв участь у церемонії покладання квітів до могили воїнів УНР на Вольському цвинтарі.

Голова Парламенту зазначив, що у цій могилі, на якій написано: «Україно, Україно, ось де твої сини», лежать українські вояки, які «визволили Київ, потім змушені були відступити з України, згодом зробили контрнаступ, але знову змушені були відступити». «Отак по чужих світах розкидані українські герої, які сто років тому підняли боротьбу за українську державу, проголосили її, але, на жаль, не змогли її втримати, - зазначив він. - Визначні сини України, серед яких і генерал Сальський, і генерал Безручко, про якого мало хто знає, що він був одним з керівників битви, яку в історичній пам’яті називали «диво під Віслою», коли об’єднані польсько-українські війська зупинили більшовистську навалу, зупинили більшовистську чуму».

За його словами, повернутись в Україну воїни вже не змогли, бо Україну було втрачено. «Померли на чужині. І наш обов’язок – пам’ятати про їхню честь і їхню звитягу, про їхній героїзм, - сказав він і додав. - Але також і вивчати цей період, особливо сьогодні, коли ми відзначаємо сто років від проголошення української революції для того, щоб не повторити тих помилок, які призвели до втрати української державності сто років тому».

Голова Верховної Ради повідомив про ідею створення Національного пантеону. «Це давня ідея, бо багато наших героїв розкидано по світу. Ми говорили про рядових вояків, і генералів Сальського і Безручка, але ми пам’ятаємо також, що у Парижі знаходиться могила головного отамана УНР Симона Петлюри, у Роттердамі - керівника корпусу січових стрільців і організатора фундації українських націоналістів Євгена Коновальця», - нагадав він.

На його переконання, «очевидно, що є потреба в обговоренні і реалізації українського пантеону, де будуть зібрані герої, які загинули за межами України, щоб українці змогли прийти до єдиного пантеону і схилити перед ними голови».

«Чи перепоховання, чи земля з могил воїнів, але має бути Національний пантеон, який би уособлював весь шлях боротьби за українську державу», - підкреслив А.Парубій.

Голова Парламенту також поінформував журналістів про свою ініціативу звернутись до парламентів євроатлантичного простору, Сполучених Штатів Америки. «Вона полягає в тому, щоб європейські держави, які є прикордонними з Російською Федерацією, дали від своїх парламентів нагадування парламентам європейських держав і США про загрозу Російської Федерації, бо країни, які знаходяться на рубежі, на межі з Росією, дуже гарно її усвідомлюють: і Литва, і Естонія, і Латвія, - зазначив він. - Моя ініціатива полягає також в тому, щоб ми не тільки спільною заявою, а можливо і заявами своїх парламентів звернулись з подібним листом до парламентів Європи, особливо наголошуючи на тому, що не можуть бути зняті санкції, поки триває агресія Росії».

А.Парубій зауважив, що «міжнародні ініціативи з дня на день не реалізовуються, водночас, спільне звернення українсько-польсько-литовське щодо подій Другої світової війни знайшло підтримку і було реалізовано». Голова Українського парламенту висловив сподівання, що ця ініціатива буде обговорена і підтримана країнами Балтії, Польщею і Грузією.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50