Голова Верховної Ради України Андрій Парубій відкрив ранкове засідання.

Народні депутати виступили з оголошеннями, заявами, повідомленнями.

Парламентарії розглянули питання ратифікації.


Прийнято Закон «Про приєднання України до Міжнародної конвенції про рятування 1989 року».


Україна приєднується до Міжнародної конвенції про рятування 1989 року, вчиненої 28 квітня 1989 року у м. Лондоні, яка набирає чинності для України через один рік після дати висловлення Україною згоди на обов'язковість для неї цієї Конвенції, з таким застереженням:

"Відповідно до статті 30 Конвенції Україна зберігає за собою право не застосовувати положення Конвенції:

коли рятувальна операція має місце у внутрішніх водах України та всі судна, з якими пов'язані такі дії, є суднами внутрішнього плавання;

коли рятувальні операції мають місце у внутрішніх водах України без застосування жодного судна;

коли всі заінтересовані сторони є громадянами або юридичними особами України;

коли майно, стосовно якого потрібно застосовувати рятувальні операції, є морським майном культурного характеру доісторичного, археологічного чи історичного значення та знаходиться на морському дні".

Проект Закону зареєстровано за №0132.

 

Прийнято Закон «Про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України

та Урядом Королівства Норвегія про технічне та фінансове співробітництво».

Законом ратифіковано Угоду між Кабінетом Міністрів України та Урядом Королівства Норвегія про технічне та фінансове співробітництво, вчинену 18 жовтня 2016 року в м. Осло, яка набирає чинності з дати отримання останнього письмового повідомлення дипломатичними каналами про виконання Сторонами всіх внутрішньодержавних процедур, необхідних для набрання нею чинності.

Проект Закону зареєстровано за №0127.


Прийнято Постанову «Про Звернення Верховної Ради України до Конгресу Сполучених Штатів Америки щодо безпекових гарантій».

Верховна Рада України затвердила Звернення Верховної Ради України до Конгресу Сполучених Штатів Америки щодо безпекових гарантій.

У Зверненні, зокрема, зазначається, що «зовнішня політика України у сучасних умовах вимушено будується з урахуванням того, що нинішня влада Росії розглядає демократичну Україну своїм екзистенційним ворогом, фактично заперечує її право на існування як незалежної держави та переслідує остаточну мету - тотальне знищення України як нації, суб'єкта міжнародного права та геополітичної реальності».

«Ми глибоко вдячні США за прийняття у 2014 - 2016 роках низки законів, спрямованих на підтримку України. Сподіваємося, що всебічне виконання цих законів новою Адміністрацією США, зокрема щодо надання Україні оборонного озброєння, сприятиме стримуванню агресора та закладенню основи для майбутнього тривалого миру. Разом з тим, це не вирішує питання безпеки в Європі у довгостроковій перспективі.

Україна прагне суттєвого поглиблення двостороннього безпекового партнерства між Україною і США. У міжнародній політиці існує успішний досвід такого партнерства - Основний союзник США поза НАТО. Цей статус надано як державам, які перебувають у стані миру, таким як Австралія, Нова Зеландія чи Японія, так і державам, що перебувають під загрозою воєнних дій, як Південна Корея, Афганістан чи Ізраїль.

Відповідно до духу і букви Будапештського меморандуму, а також на розвиток стратегічного партнерства між нашими державами звертаємося до США з проханням розглянути питання щодо укладення з Україною оборонної угоди та надання Україні статусу Основного союзника поза НАТО.

Надання Україні статусу основного союзника поза НАТО та укладення двосторонньої оборонної угоди між Україною та США матиме величезний вплив на припинення російської агресії проти України, стримування агресора та запобігання розпалюванню великої війни в Європі. Це є в інтересах України, США, Європи і усього світу», - йдеться у Зверненні.

Проект Постанови зареєстровано за №6111.

 

Народні депутати розглянули питання соціальної політики.


Прийнято за основу проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо гарантій трудових прав осіб, які займали виборні посади в органах місцевого самоврядування, у зв’язку із проходженням ними військової служби».

Законопроектом пропонується статтю 119 Кодексу законів про працю України доповнити новою частиною, згідно з якою на осіб, які займали виборні посади в органах місцевого самоврядування і були призвані на військову службу, а строк повноважень яких закінчився в період проходження військової служби, не будуть поширюватися гарантії, що стосуються збереження місця роботи та посади.

Проектом також пропонується внести зміни до статті 33 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», згідно з якими «у випадку, коли на день закінчення повноважень такий депутат місцевої ради проходив військову службу у зв’язку з призовом на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або був прийнятий на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану на строк до закінчення особливого періоду або до дня фактичної демобілізації, гарантії щодо надання попередньої роботи (посади) колишньому депутату, передбачені цією статтею, реалізуються після його демобілізації».

Законопроект зареєстровано за №3464.

 Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко оголосила про створення у Верховній Раді міжфракційного депутатського об"єднання "Захист економічної конкуренції", співголовами якого обрано народних депутатів Леоніда Козаченка та  Івана Мірошниченка.

За результатами голосування відхилено проект Закону «Про внесення зміни до статті 31 Закону України "Про зайнятість населення" (щодо унормування громадських робіт)» №4577.

Головуючий закрив ранкове засідання.

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 16:26
26 березня 2024 13:30
26 березня 2024 11:24
26 березня 2024 09:30