Заступник голови Комітету Сергій Кудлаєнко, відкриваючи «круглий стіл», зазначив, що на сьогодні добровільне об’єднання територіальних громад є важливим і дієвим інструментом, що сприяє впровадженню реформи децентралізації в Україні та підвищенню ефективності послуг і якості життя населення. С.Кудлаєнко нагадав присутнім, що Закон України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» було прийнято Верховною Радою України 5 лютого 2015 року і тим самим Парламент дав можливість громадам об’єднуватись та формувати справді спроможні територіальні громади, які здатні самостійно забезпечити належний рівень надання послуг, зокрема у сфері освіти, культури, охорони здоров’я, соціального захисту, житлово-комунального господарства тощо.

Говорячи про подальші кроки Парламенту щодо створення сприятливих умов для реформи децентралізації, Сергій Кудлаєнко наголосив на важливості нещодавно прийнятих законів України щодо добровільного приєднання територіальних громад та щодо статусу старости села, селища, які сприятимуть подальшому розвитку реформи. Представник Комітету також поінформував присутніх, що на розгляді Верховної Ради України знаходиться законопроект щодо особливостей добровільного об'єднання територіальних громад, розташованих на територіях суміжних районів (реєстр. № 5520), яким передбачається можливість утворення об’єднаних територіальних громад, розташованих на територіях суміжних районів, а також добровільного об’єднання з територіальними громадами міст обласного значення.

Народні депутати України - члени Комітету Андрій Река, Микола Федорук, Юрій Бублик, які взяли участь у засіданні «круглого столу», у своїх виступах порушували питання роботи центрів надання адміністративних послуг, надання органам місцевого самоврядування повноважень з розпорядження землями державної власності за межами населених пунктів, а також назріваючої потреби у фаховому обговоренні нових засад адміністративно-територіального устрою. Представники Комітету також відзначили позитивні зміни у сприйнятті громадами процесів добровільного об’єднання, що, безумовно, є наслідком поширення історій успіху громад, що вже об’єдналися.

Під час «круглого столу» також було презентовано звіт Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України щодо впровадження Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», в якому відзначалось, що на сьогодні в Україні створено 366 об’єднаних територіальних громад та Центральною виборчою комісією призначено на 30 квітня 2017 року перші вибори ще у 47 громадах. При цьому протягом 2015-2016 років на Полтавщині утворено 18 об'єднаних територіальних громад та укладено 75 договорів про міжмуніципальне співробітництво.

Представник Асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація об’єднаних територіальних громад» наголосила на важливості збереження існуючих обсягів фінансової підтримки об’єднаних територіальних громад. Зазначене є принципово важливим для підтримки високого рівня довіри до реформи децентралізації з боку територіальних громад, які розпочали процес об'єднання.

Реформа місцевого самоврядування - одна з найважливіших реформ в Україні. Про це під час засідання «круглого столу» зазначив представник Полтавської обласної державної адміністрації. Доповідач зазначив, що яскравим підтвердженням ефективності реформи є збільшення надходжень до бюджетів об’єднаних територіальних громад Полтавської області у 2,5 рази.

Участь у заході взяли представники центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, громадянського суспільства, експертного і наукового середовища.

Круглий стіл проведено за сприяння та підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» (DESPRO) та Програми Ради Європи «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні».

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30