Питання «Про розгляд Звіту Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення за 2016 рік» було розглянуте на засіданні Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики 22 лютого. Окрім парламентаріїв, членів Національної ради і представників її апарату, а також керівництва профільного Міністерства інформаційної політики України, в засіданні взяли участь представники низки громадських організацій, медіа-експерти та медіа-юристи.

Головувала на засіданні Вікторія Сюмар. Звіт за минулий рік, з яким присутні на засіданні мали можливість ознайомитися заздалегідь, представив Голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко.

Як відомо, відповідно до статті 16 Закону України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення» Національна рада щорічно готує звіт про свою діяльність, оприлюднює його та невідкладно надсилає звіт до Верховної Ради України і Президента України. У звіті Національної ради відображаються підсумки виконання визначених Планом розвитку національного телерадіоінформаційного простору завдання на звітний період, зміни, які вносилися до Плану у цьому періоді, інформація про дотримання телерадіоорганізаціями ліцензійних умов та умов ліцензій, вимог законодавства щодо частки вітчизняного продукту у програмах, інформація про дотримання телерадіоорганізаціями вимог законодавства, оцінка стану конкуренції та рівня монополізації телерадіоінформаційного ринку, відомості про виконання телерадіоорганізаціями та провайдерами програмної послуги вимог щодо розкриття інформації про кінцевих бенефіціарних власників (контролерів), пов’язаних осіб та структуру власності.

У цьогорічному звіті, зазначив Юрій Артеменко, особлива увага приділена захисту інформаційного простору нашої держави, посиленню ролі Суспільного телебачення та радіомовлення (зокрема – в питаннях забезпечення цілодобового мовлення), збільшенню частки україномовного контенту, здійсненню моніторингу дотримання мовних квот, застосуванню санкцій, вжитих щодо порушників українського медіа-законодавства. Виступаючий, серед іншого, наголосив на необхідності якнайскорішого прийняття нового закону про аудіовізуальні послуги, який сповна відповідав би новим умовам, що склалися на ринку, та забезпечив би ефективніше реагування на виклики сучасності.

В процесі обговорення Звіту народні депутати України висловили свої зауваження щодо його збалансованості та відповідності вимогам законодавства, поділилися думками щодо подальших кроків, до яких спонукає його аналіз (зокрема – в частині імплементації норм європейського медіа-законодавства), торкнулися деяких наболілих питань медіа-сфери. Зокрема, йшлося про перехід на цифрове мовлення, становлення сучасної та ефективної системи телебачення і радіо для дітей та юнацтва, умови блокування шкідливого контенту, забезпечення планомірного зростання частки державної української мови та розвитку мовлення громад, переоформлення ліцензії іномовлення України тощо.

За пропозицією Голови Комітет прийняв одностайне рішення рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду на пленарному засіданні взяти Звіт Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення до відома та сприяти надалі розв’язанню виявлених ним проблем.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00