Сьогодні, 22 лютого, у Стамбулі Керівник Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській Асамблеї Чорноморського Економічного Співробітництва Людмила Денісова взяла участь у засіданні Постійного комітету Асамблеї, до складу якого входять лише голови національних делегацій від парламентів – учасників ПАЧЕС.

Порядок денний засідання Постійного комітету присвячено розгляду поправок до Регламенту та до Положення про Міжнародний секретаріат ПАЧЕС.

«Мною, як Керівником української делегації, запропоновано виключити з Регламенту ПАЧЕС ряд пунктів, ініційованих російською стороною та прийнятих на 47-у засіданні Постійного комітету Асамблеї в м.Москва, у якому українська делегація не брала участі», - зауважила Людмила Денісова.

Внаслідок таких змін, Регламентом ПАЧЕС передбачена можливість Асамблеєю позбавити національну делегацію слова до кінця засідання у разі неоднократного серйозного порушення порядку та правил процедури. У випадку повторення серйозного порушення порядку та правил процедури, Асамблея може позбавити члена національної делегації мандату ПАЧЕС без обговорення, шляхом піднімання рук.

Проте, це неприпустима практика в діяльності міжнародних організацій та не має прецедентів в парламентській практиці демократичних країн.

Аргументуючи внесення пропозицій Керівник делегації Верховної Ради України Людмила Денісова зазначила: «Що таке серйозне порушення? В Регламенті ПАЧЕС немає пояснення цього терміну, а відтак, його можна інтерпретувати по-різному. Наприклад, чи є серйозним порушенням, якщо Голова чи інший член української делегації називає Росію агресором? Можливо російським колегам це не подобається, але ПАРЄ, ООН, НАТО та інші міжнародні організації офіційно визнали факт, що Росія – агресор!».

Позиція української сторони щодо необхідності змін до Регламенту ПАЧЕС була сприйнята більшістю учасників заходу, крім російської сторони. І тому, оскільки внесення змін до Регламенту ПАЧЕС потребує консенсусу усіх учасників засідання відповідно до положень документу, використання російським представником права вето позбавило підтримки пропозицій від України.

Для того, аби не допустити нових поправок від Росії, що не відповідають принципам діяльності міжнародних організацій, Людмила Денісова в ході засідання Постійного комітету, як очільник української делегації, не підтримала ці поправки.

«Росія хотіла запровадити нові норми Регламенту, які суперечать принципам демократичних країн та засадам, на яких побудована робота ПАЧЕС», - наголосила Керівник української делегації в ПАЧЕС.

При цьому, конструктивний діалог під час роботи керівників національних делегацій відбувся, і ряд поправок до Регламенту та Положення про Міжнародний секретаріат ПАЧЕС від представників інших парламентів - з Албанії, Азербайджану, Вірменії, Сербії, Туреччини, зрештою ухвалено.

Наприкінці засідання Постійного Комітету Людмила Денісова резюмувала: «На наступному засіданні Постійного Комітету ПАЧЕС Україною буде подано нові поправки до положень Регламенту ПАЧЕС, повноважень Генерального секретаря ПАЧЕС, Асамблеї, щоб всі норми мали комплексний характер та відповідали практиці діяльності міжнародних інституцій».

Нагадаємо, Україна не брала участі у 47-у засіданні Постійного Комітету та 47-у засіданні Генеральної Асамблеї, що відбувалися в м.Москва в червні 2016 року, оскільки це могло інтерпретуватися як підтримка агресивної зовнішньої політики Росії. При цьому, з 2014 року народних депутатів України - Керівника української делегації в ПАЧЕС Людмилу Денісову та членів делегації Сергія Куніцина та Рефата Чубарова, оголошено «персонами нон ґрата» на території Автономної Республіки Крим, і з огляду на анексію Криму Росією, гарантій щодо їхньої безпеки під час перебування на території Російської Федерації не було.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00
16 квітня 2024 13:28
15 квітня 2024 14:17
13 квітня 2024 15:36
12 квітня 2024 19:52
12 квітня 2024 18:24
11 квітня 2024 13:40
11 квітня 2024 09:18
09 квітня 2024 17:46