У парламенті  проведено засідання Робочої групи парламентської асамблеї ЄВРОНЕСТ з питань Регламенту за участі делегацій Європейського Парламенту,  Азербайджану,  Вірменії й Молдови. Відкриваючи зустріч,  віце-президент  ПА  ЄВРОНЕСТ, народний депутат Борис Тарасюк подякував присутнім за серйозне ставлення до роботи асамблеї та бажання бути поряд з українцями в ці знаменні дні пам'яті про героїв Небесної Сотні. За словами  співпрезидента асамблеї, Глави Постійної делегації Республіки Молдова в ПА ЄВРОНЕСТ Маріана Лупу, "рішення, які приймалися цими днями під час засідань Робочої  групи, сформували підґрунтя для подальшої успішної роботи  ПА ЄВРОНЕСТ.
Під час  зустрічі тривало обговорення та вироблення рішень щодо питань,  які  стосуються подальшої діяльності асамблеї, узгодження процедурних питань, визначення позиції щодо потенційної участі в роботі Асамблеї представників делегації Республіки Білорусь.
Варто зазначити, що Українська делегація вже традиційно стала  своєрідним координатором у процесі підвищення ефективності діяльності робочих органів ПА ЄВРОНЕСТ, зокрема комітетів.  Свідченням такого твердження слугує значна кількість заходів, які відбулися останнім часом у Києві.  Важливою також залишається практична реалізація розроблених ініціатив.
Резюмуючи засідання, Глава Постійної делегації Верховної Ради в Парламентській Асоціації ЄВРОНЕСТ Борис Тарасюк наголосив на важливості  повноцінної участі представників Асамблеї  у Саміті Східного партнерства з метою кооперації та узгодження спільних позицій.
За результатами засідання Робочої групи ПА ЄВРОНЕСТ були опрацьовані і погоджені відповідні зміни до Регламенту Асамблеї. Глави постійних делегації поінформували членів робочої групи про спільні позиції двох компонентів Східноєвропейського (Україна, Азербайджан, Вірменія, Грузія,  Молдова) та Європейського Парламенту щодо запропонованих поправок.

Зміни до регламенту розроблялися з метою запровадження так званого "Нового сценарію" розвитку ПА Євронест, який передбачає підвищення зацікавленості обох компонентів до роботи в рамках багатостороннього виміру;  швидкого реагування на виклики сьогодення як в Європейському Союзі,  так і в компоненті східноєвропейських сусідів, забезпечення гнучкості роботи органів Асамблеї; використання існуючих тематичних програм ЄС,  відкритих для країн Східного партнерства тощо.

Зокрема, члени Робочої групи обговорили питання створення тематичних робочих груп або тимчасових комітетів з окремих питань та питань, що становлять спільний інтерес, проведення спільних засідань комітетів, спонукаючи комітети до спільної роботи з використанням потенціалу перехресних питань.


Довідково: Парламентська асамблея ЄВРОНЕСТ — парламентська установа Східного партнерства між Європейським Союзом та його Східноєвропейськими партнерами. Установчий акт Парламентської Асамблеї ЄВРОНЕСТ
підписаний у м. Брюсселі 3 травня 2011 року.  ПА ЄВРОНЕСТ - додаткова платформа для співробітництва України з Європейським Парламентом  та парламентами країн-партнерів. Основним двостороннім форматом парламентського співробітництва між Україною та ЄС є Парламентський комітет асоціації; який  забезпечує  парламентський моніторинг з метою підтримки і розвитку Східного Партнерства.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 16:26
26 березня 2024 13:30
26 березня 2024 11:24