«Ми вдячні Європейській Комісії за підтримку України і гуманітарну допомогу громадянам, які постраждали від російської агресії на Донбасі», - сказала Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко під час зустрічі з Комісаром Євросоюзу з питань гуманітарної допомоги та управління кризами Христосом Стиліанідесом.

Учасники зустрічі обговорили поточну безпекову і гуманітарну ситуацію на Донбасі, а також подальшу співпрацю української влади та Європейської Комісії в гуманітарній сфері.

Ірина Геращенко поінформувала європейських політиків про зусилля української влади у відбудові об’єктів інфраструктури та гуманітарної сфери. Політик висловила сподівання, що ЄС й надалі підтримуватиме програми з реінтеграції Донбасу і надання допомоги людям, які постраждали внаслідок російської агресії. У цьому контексті Ірина Геращенко звернулась до європейських колег із проханням розглянути можливість надання додаткового технічного обладнання для переоснащення КПВВ, зауваживши, що це допоможе не лише пришвидшити процес перетину громадянами лінії розмежування, а й сприятиме боротьбі із корупцією на пропускних пунктах.

У ході зустрічі Перший заступник Голови Верховної Ради зазначила, що одним із ключових для української сторони питань, зокрема й в контексті переговорів Тристоронньої контактної групи у Мінську, є доступ міжнародних гуманітарних організацій на тимчасово окуповані території Донецької та Луганської областей.

«Робота гуманітарних організацій на непідконтрольній українському Уряду території залишається заблокованою. На ці території фактично заходять лише російські так звані «гуманітарні» конвої з товарами подвійного або військового призначення. Питання так званих гумконвоїв є і частиною гібридної інформаційної війни, бо місцеві мешканці переконані, що єдина допомога надходить їм із Росії», - зазначила Ірина Геращенко.

«Ми очікуємо від ЄС більш жорсткої позиції щодо безперешкодного доступу міжнародних гуманітарних організацій на тимчасово окуповані території», - додала Уповноважений Президента України. У свою чергу, Христос Стиліанідес наголосив, що ЄС лишається солідарним із Україною, а Європейська Комісія продовжуватиме надавати усю можливу допомогу у цей складний для країни період.

Єврокомісар, який цими днями здійснив робочий візит на Донбас, відзначив значні позитивні зрушення у наданні допомоги постраждалим внаслідок конфлікту особам та у питанні соціальної допомоги і пенсійних виплат особам, які проживають на непідконтрольних українському уряду територіях. У цьому контексті Ірина Геращенко звернула увагу європейських колег на той факт, що указ президента Російської Федерації про визнання на території Росії документів, що видані громадянам України та особам без громадянства, які постійно проживають на територіях Луганської та Донецької областей, окупованих проросійськими бойовиками, може значно ускладнити надання соціальних допомог.

Ірина Геращенко особливо наголосила, що визнання документів, виданих на тимчасово окупованій території, є черговою спробою Росії легітимізувати так звані "республіки" і дискредитувати та зірвати Мінський процес.

Під час обговорення ситуації Христос Стиліанідес зазначив, що таке рішення РФ не відповідає духу та літері Мінських домовленостей. «Ми повністю підтримуємо необхідність імплементації Мінських угод і не будемо визнавати незаконних документів», - наголосив європейський представник високого рівня.

Зустріч відбулась за участі Голови представництва ЄС в Україні Хюга Мінгареллі, члена Кабінету Комісара ЄС з питань гуманітарної допомоги та управління кризами Метью Брєнса, керівника Офісу Генерального Директорату Європейської Комісії «Цивільний захист і гуманітарна допомога» в Україні Мамара Мерзука, а також народних депутатів України Марії Іонової та Ганни Гопко.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30