Відповідаючи на запитання журналістів,  Ірина Геращенко зауважила, що указ президента Російської Федерації про визнання на території Росії документів, виданих громадянам України та особам без громадянства, які постійно проживають на територіях Луганської та Донецької областей, окупованих проросійськими бойовиками, це чергова спроба легітимізації так званих "ДНР" та "ЛНР". На думку Ірини Геращенко, в такий спосіб Росія намагається нав’язати свій сценарій розвитку подій, надати суб’єктність так званим "республікам" і тиснути на Київ з вимогою прямого діалогу з окупованими Донецьком і Луганськом.

"Ми з увагою ставимося до простих громадян в тимчасово окупованому Донецьку і Луганську. Вони українці, і як громадяни України мають українські паспорти та повинні користуватися виключно українськими документами, виданими державними органами влади. Жодних інших документів на українських територіях не може бути апріорі", - наголосила політик.

Вона також підкреслила, що це "визнання документів" є фактичним визнанням окупації Росією частини Донбасу, оскільки на цих територіях вона має фактичний контроль і здійснює своє управління. Такі дії Росії є дискредитацією Мінського процесу і мають отримати більш жорстку реакцію від європейських партнерів.

Окрім того, Ірина Геращенко переконана, що визнання Росією окупації частини території України стане частиною доказової бази проти Російської Федерації.

"З часом це буде використано в міжнародних судах у позовах проти Росії", - зазначила Перший заступник Голови Верховної Ради.

На брифінгу також було порушено питання так званої блокади на сході України. Ірина Геращенко заявила, що важко говорити про блокаду території, яка має 400 км неконтрольованого з Російською Федерацією кордону. Окрім того, народний депутат зауважила, що економічні проблеми і питання майбутнього тимчасово окупованих територій потребують серйозної комплексної дискусії за участі експертів, а не так званої показової блокади. Парламентарій наголосила, що інфраструктура контрольованих владою і тимчасово окупованих територій тісно взаємопов’язана.

Політик також зазначила, що проблема контрабанди має розв'язуватися компетентними органами і силовими структурами, а народні депутати можуть долучитися до цього не блокуванням, а через посилення законодавства чи інші політичні інструментарії. У цьому контексті вона закликала опрацювати проблемні питання і шукати компроміс у сесійній залі, а не на залізничних коліях. Окрім того,  Ірина Геращенко гостро розкритикувала спроби організувати безлади в Києві в поминальні дні пам'яті Небесної Сотні.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18