Члени Комітету рекомендували парламенту прийняти в другому читанні та в цілому проект Закону "Про внесення змін до Закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" (щодо надання притулку бездомним особам)№ 3833, в редакції запропонованій Комітетом. На засіданні було розглянуто 18 поправок.

Комітет ухвалив рішення щодо прийняття в першому читанні та за основу проекту Закону "Про внесення змін до статті 16 Закону України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства" (щодо приватних домашніх робітників та місцевого персоналу іноземних диппредставництв), № 5509, внесений Кабінетом Міністрів України.

Присутні обговорили стан підготовки до тематичного розгляду у Верховній Раді   законопроектів з питань захисту прав і свобод  внутрішніх переселенців (лютий – березень 2017 року).

Голова Комітету Григорій Немиря висловив жаль через те, що сьогодні парламенту не вдалося розглянути пакет законопроектів щодо захисту прав і свобод внутрішньо переміщених осіб, які Комітет планує внести до сесійної зали у тематичний день щодо таких громадян.

"Відкладання у довгий ящик розгляду цих законопроектів нівелює мету проведення у парламенті тематичного дня стосовно захисту прав і свобод вимушених переселенців",- сказав він.

У цьому зв'язку члени Комітету вирішили звернутися до Голови Верховної Ради з вимогою внести до порядку денного зазначений пакет законопроектів найближчим часом.

Було розглянуто звернення Урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини  стосовно визначення кандидатури до складу міжвідомчої робочої групи щодо розв'язання системних проблем надмірної тривалості досудового слідства та судового провадження. Заступника Голови Комітету Георгія Логвінського було делеговано до зазначеної групи.

Йшлося про те, що відповідно до Плану роботи,  20 лютого 2017 року Комітет з питань прав людини та Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування

проводитимуть  спільно з "Асоціацією відкритих міст" та Українським незалежним центром політичних досліджень засідання "круглого столу" на тему: "Місцеві електронні петиції: досвід першого року, досягнення, проблеми та шляхи їх правового вирішення".

Також  парламентаріями було розглянуто звернення правозахисних громадських організацій щодо підготовки до відбору кандидата на посаду Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Обговорення зазначеного питання відбулося за участі представників правозахисної громадськості. Виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) Аркадій Бущенко, Керівник Адвокаційного Центру УГСПЛ Борис Захаровправозахисник Володимир Чемерис та інші представники громадських організацій наголосили на необхідності відкритого та прозорого відбору кандидата на цю  посаду  з активним залученням представників громадськості до цього процесу та запропонували  оголосити відкритий конкурс.

На завершення Григорій Немиря наголосив, що Комітет відкритий до співпраці з громадськістю з цього питання.


 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30