Законотворча діяльність членів Комітету була спрямована на правове врегулювання у сфері електронного урядування, електронних комунікацій, кібербезпеки, користування радіочастотним ресурсом, надання телекомунікаційних послуг тощо.

У вересні в парламенті відбувся день IT, на якому було прийнято ряд законопроектів  у першому читанні й спрямовано їх на підготовку їх до розгляду та прийняття у другому читанні.

Проект Закону "Про основні засади забезпечення кібербезпеки України" (№ 2126а) спрямований на визначення правових та організаційних основ забезпечення захисту життєво важливих інтересів людини і громадянина, суспільства та держави, національних інтересів України у кіберпросторі, основних цілей, напрямів та принципів державної політики у сфері кібербезпеки, повноважень і обов’язків державних органів, підприємств, установ, організацій, осіб та громадян у цій сфері,  а також дефініції  базових термінів у сфері кібербезпеки.

Проект Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обробки інформації в системах хмарних обчислень" ( 4302) спрямований на створення умов для більш ефективного використання державних ресурсів шляхом впровадження новітніх технологій, зокрема, під час обробки інформації (крім інформації, що в установленому порядку віднесена до державної таємниці), якою володіють органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, органи влади Автономної Республіки Крим, інші суб'єкти, що здійснюють владні управлінські функції відповідно до законодавства та рішення яких є обов'язковими для виконання, державні підприємства, установи та організації. Законопроект також покликаний сприяти ефективнішій взаємодії держави та суспільства та створить додаткові передумови для подальшого розвитку платформ інформаційно-комунікаційних технологій у різних сферах суспільного життя, насамперед у сферах державного управління, освіти та науки.

Проектом Закону ро доступ до інфраструктури об'єктів будівництва, транспорту, електроенергетики для розвитку телекомунікаційних мереж" (№ 4159)  передбачено створення законодавчих умов для розвитку транспортних телекомунікаційних мереж та уникнення суперечностей між телекомунікаційним ринком та ринком електроенергетики.

Проект Закону "Про електронні довірчі послуги" (№ 4685), поданий урядом, розроблений Міністерством юстиції України, Адміністрацією Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України задля реформування законодавства у сфері електронного цифрового підпису з урахуванням досвіду Європейського Союзу, розбудови єдиного простору довіри на основі системи електронних довірчих послуг, визнання в Україні електронних довірчих послуг, які надаються іноземними постачальниками електронних довірчих послуг, що забезпечать активний розвиток транскордонного співробітництва та інтеграцію України у світовий електронний інформаційний простір.

Комітет не був осторонь  бюджетного процесу в Україні. 5 жовтня 2016 року на засіданні Комітету розглянуто проект Закону "Про Державний бюджет України на 2017 рік" (№ 5000). Неодноразовими зверненнями до уряду, профільних парламентських комітетів  Комітет з питань інформатизації та зв'язку наполягав на недопущенні підвищення ставки рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України. Усвідомлюючи фінансово-економічне становище держави, пропонував фінансування мінімально достатнього рівня напрямів галузі - формування ефективної системи забезпечення інформаційної безпеки, у тому числі, кібернетичної безпеки; розвитку електронного урядування, що є прямою передумовою до розвитку інформаційно-комунікаційної інфраструктури держави, зупинення побудови системоутворюючих елементів демократії та запобігання проявам корупції шляхом впровадження сучасних можливостей інформаційно-комунікаційних технологій; посилення підтримки ІТ-галузі з розробки програмного забезпечення, як ключової для розвитку економіки вищих технологічних укладів в Україні.

 

 

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00