А саме:

  Закон України “Про особливості здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб оборони” від 12.05.2016 №1356 (реєстр.№4288)

Закон спрямований на створення конкурентної переговорної процедури закупівлі в максимально стислі строки в особливий період.

Відбір учасників закупівель здійснюється через електронний аукціон на конкурсних засадах.

З цією метою учасники подають визначений перелік документів та цінову пропозицію і електронна система автоматично визначатиме переможця конкурсу, а не сам замовник. Після цього укладається договір з переможцем на поставку товарів,  робіт, послуг і подальша поставка товарів буде здійснюватися без проведення процедур закупівель.

Таку переговорну процедуру в особливий період, в період проведення антитерористичної операції та в період запровадження надзвичайного стану будуть застосовувати Міністерство оборони України та його розвідувальних органів, Міністерство внутрішніх справ України, Служби безпеки України, Національна гвардія України, Національна поліція України, Державна прикордонна служба України, Служба зовнішньої розвідки України, Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України, Державна спеціальна служба транспорту, Державна служба України з надзвичайних ситуацій, Управління державної  охорони України та інші військові формування та/або частини.

 Закон передбачає, що при плануванні закупівель замовниками, які застосовуватимуть цей Закон, вони будуть в річному плані закупівель відображати окремими позиціями інформацію про оборонні закупівлі і такий річний план знаходиться в електронній системі закупівель.

 Запроваджено відповідальність за неодноразове порушення  учасниками процедури закупівлі або умов договору   учасників, так званої фіктивної участі. Скорочено терміни розгляду судами спорів  щодо порушень у сфері закупівель. 

 

Закон України “Про внесення змін до Закону України "Про публічні закупівлі" щодо закупівлі товарів, робіт і послуг, необхідних для забезпечення підготовки і проведення в Україні пісенного конкурсу "Євробачення"  від 17.11.2016 № 1761 (реєстр.№5319).

Законом надано право замовнику, визначеного Кабінетом Міністрів України здійснити за переговорною процедурою закупівлю товарів, робіт і послуг  необхідних для забезпечення підготовки та проведення в Україні у 2017 році пісенного конкурсу “Євробачення”, перелік яких затвердить Кабінет Міністрів України.

  

Закон України “Про внесення зміни до Закону України “Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації” від 02.06.2016 №1409-VIII, (реєстр.№4594).

До переліку об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації, але можуть бути корпоратизовані включено ПАТ «Українська залізниця» (Додаток № 2 до Закону України «Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації»).

 

Закон України Про внесення змін до деяких законів України щодо уточнення деяких положеньвід 16.02.2016 №1005, (реєстр. №2319а-д)

Законом удосконалено приватизаційні процеси, посилено захист національних інтересів у процесі реформування відносин власності, сформовано чітку, ефективну правову базу у сфері приватизації.

 

Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо управління об'єктами державної власності”  від 02.06.2016 №14-5-VIII,  (реєстр.№3062)

Законом створено сприятливі умови для оптимізації структури державного сектору економіки та запроваджено ринкові методи управління суб’єктами господарювання державного сектору економіки. Змінами до Господарського кодексу України  встановлено, зокрема, що у державному унітарному підприємстві за рішенням суб’єкта управління об’єктами державної власності створюється наглядова рада. Змінами до Закону України «Про управління об’єктами державної власності» створено правові підстави для включення до складу органів управління суб’єктів господарювання державного сектору економіки незалежних членів наглядових рад, що забезпечить підвищення ефективності управління об’єктами державної власності.

 

Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо управління державними підприємствами, що виготовляють бланки цінних паперів, документи та бланки, які потребують використання спеціальних елементів захисту” від 06.10.2016 №1670-VIII  (реєстр.№4630).

Законом закріплено повноваження з управління державними підприємствами, що виготовляють бланки цінних паперів, документи та бланки, які потребують використання спеціальних елементів захисту, за Кабінетом Міністрів України через підпорядкований йому центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері організації та контролю за виготовленням бланків цінних паперів, документів суворої звітності. Також внесено зміни до Закону України «Про Національний банк України», де передбачаються правові підстави для уникнення покладення на Національний банк України невластивих йому функцій з контролю за виготовленням зазначених документів та, частково, обігом документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус тощо. Перехідними положеннями  передбачено право використання бланків, придбаних до набрання чинності цим Законом, без обмеження терміну.

 

Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державної реєстрації прав на нерухоме майно та захисту прав власності” від 06.10.2016 №1666-VIII  (реєстр. №5067).

Законом передбачено забезпечення захисту прав власності, економічних інтересів громадян та інвесторів, а також зменшення ризиків незаконного заволодіння майном.

З цією метою передбачено, що при зміні будь-яких реєстраційних дій  невідкладно державним реєстратором повідомляється власник об’єкта нерухомого майна  щодо якого подано заяву про проведення відповідних реєстраційних дій. Заява власника об’єкта нерухомого майна про заборону вчинення реєстраційних дій реєструється у Державному реєстрі прав. Відновлення реєстраційних дій можливе лише за рішенням суду, що набрало законної сили або заяви власника.

Крім цього, передбачено посилено кримінальну відповідальність за підроблення документів, що подаються для проведення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, за незаконне захоплення будівель та споруд, а також вдосконалити норми щодо виходу із керівного складу членів творчих спілок, політичних партій, громадських об’єднань,  організацій роботодавців, їх об’єднань.

Законом передбачено також:

нотаріальне посвідчення справжності підписів засновника (учасника), уповноваженої ними особи, на установчому документі, на передавальному акті та на розподільчому балансі юридичної особи, на заяві про вихід з товариства, що подаються для державної реєстрації змін про юридичну особу;

 здійснення Міністерством юстиції України моніторингу реєстраційних дій в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань;

 подання міністерством до Вищої кваліфікаційної комісії нотаріату при Міністерстві юстиції України про анулювання свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю;

 

Постанову Верховної Ради України “Про Програму діяльності Кабінету Міністрів України” від 14.04.2016 № 1099-VIII (реєстр.№4426 від 14.04.2016, КМУ)

 Програмою визначено основні напрями діяльності Уряду, зокрема у системі національної безпеки та оборони; проведенні конституційної реформи, оновленні влади та антикорупційна реформа,  судова реформа, реформа системи органів правопорядку, децентралізації та реформа публічної адміністрації,  забезпечення прискореного економічного розвитку, реформа фінансового сектору, регуляторна політика, розвиток підприємництва та забезпечення умов конкуренції,   реформа сільського господарства, енергетики та енергонезалежності,  забезпечення громадян комунальними послугами та реформування житлової політики та інші напрями.  

Детальніше із звітом Комітету можна ознайомитися за цим посиланням.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30