Зокрема, запропоновано розглянути у другому читанні та прийняти в цілому 3 законопроекти, прийняти за основу та в цілому 2 законопроекти, прийняти за основу 11 законопроектів, врахувати 1 законопроект при розгляді у другому читанні іншого законопроекту або внесенні Комітетом доопрацьованого законопроекту, повернути на доопрацювання суб’єкту законодавчої ініціативи 3 законопроекти, відхилити 9 законопроектів. Запропоновано також прийняти за основу та в цілому 9 Постанов Верховної Ради України.

Надіслано 23 попередніх висновків на законопроекти до головних комітетів.

Прийнято в цілому Верховною Радою України і підписано Президентом України 3 Закони України:

1. «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми» (№ 963-VIIІ від 26 січня 2016 року).

Закон суттєво посилює обов’язки держави щодо захисту дітей, які перебувають в зоні воєнних дій і збройних конфліктів, дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, зокрема щодо догляду за цими дітьми та возз’єднання їх з членами сім’ї, включаючи розшук, звільнення з полону, повернення в Україну дітей, незаконно вивезених за кордон, першочергового відселення дітей, які опинилися чи можуть опинитися у зоні воєнних дій чи збройних конфліктів, до безпечних районів, створення умови для  медичної, психологічної, педагогічної реабілітації та соціальної реінтеграції дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів.

До Закону України «Про охорону дитинства» додане визначення терміну «забезпечення найкращих інтересів дитини» як дій та рішень, що спрямовані на задоволення індивідуальних потреб дитини відповідно до її віку, статі, стану здоров’я, особливостей розвитку, життєвого досвіду, родинної, культурної та етнічної належності та враховують думку дитини, якщо вона досягла такого віку і рівня розвитку, що може її висловити.

Закон визначає обов’язки місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо захисту прав переміщених дітей, запроваджує  нову форму влаштування дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, в сім’ю патронатного вихователя, що відповідає кращому європейському досвіду.

Закон суттєво спрощує  питання реєстрації дітей як внутрішньо переміщених осіб. Неповнолітнім дітям надається право самостійної реєстрації, а малолітні діти, які прибули без супроводження законних представників,  можуть бути зареєстровані за  заявою родичів (баби, діда, прабаби, прадіда, повнолітніх  брата або сестри, тітки, дядька) або вітчима, мачухи, у яких вони проживають (перебувають). Від імені малолітньої дитини, яка прибула без супроводження законних представників або родичів, таку заяву подає представник органу опіки та піклування за місцем перебування такої дитини, а у разі влаштування до дитячого закладу, закладу охорони здоров'я або закладу соціального захисту дітей на повне державне забезпечення –  керівник відповідного закладу.

2. «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми» (№ 1370-VIII від 17 травня 2016 року).

Закон зобов’язує суд приймати рішення про стягнення аліментів одночасно з процедурою позбавлення батьківських прав. Водночас, Законом передбачено, що  у разі відмови законних представників дитини від отримання аліментів, суд приймає рішення про перерахування аліментів на особистий рахунок дитини у відділенні Державного ощадного банку України та зобов’язує матір, батька або інших законних представників дитини відкрити зазначений особистий рахунок у місячний строк з дня набрання законної сили рішення суду.

3. «Про внесення змін до Закону України "Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» щодо наставництва»
(1504-VIII від 8 вересня 2016 року).

Закон запроваджує новий інститут підтримки дітей, які проживають у закладах для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, інших закладах для дітей,  - наставництво. При цьому наставництво визначається як добровільна безоплатна діяльність наставника з надання дитині, яка проживає у закладі для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, іншому закладі для дітей, індивідуальної підтримки та допомоги, насамперед у підготовці до самостійного життя.

Наставництво здійснюється за договором про наставництво, що укладається між центром соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді за місцем проживання дитини, наставником та адміністрацією закладу, в якому проживає дитина, в інтересах якої укладається такий договір. Для укладення договору про наставництво потрібна згода дитини, якщо вона досягла такого віку та рівня розвитку, що може її висловити, а також письмова згода її батьків, інших законних представників.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00