До заходу долучилися  народні депутати України Антон Геращенко,  Павло Пинзеник, Мустафа Найєм, представники громадських організацій, дипломатичного корпусу, колишні народні депутати.
На зустрічі було підбито підсумки роботи парламенту в 2016 році.
Директор Програми "USAID/РАДА" Ігор Когут назвав основні показники цієї роботи. За його словами, "порядком денним п'ятої сесії передбачалося підготувати та внести на розгляд Верховної Ради 2122 питання. Ще 26 законопроектів  включено додатково. За 36 днів пленарної роботи  відбулося 54 ранкових і вечірніх засідань, обговорено з прийняттям відповідних рішень 444 питання, проведено сім парламентських слухань".
Народний депутат  України Антон Геращенко переконаний, що головним здобутком сесії було вчасне прийняття Закону "Про Державний  бюджет України на 2017 рік."  " Проблемою парламенту є те, що чимало парламентаріїв не володіють знаннями щодо законів України та Регламенту Верховної Ради". За його словами, якість Верховної Ради зміниться тоді, коли суспільство обиратиме фахових політиків.. На думку А. Геращенка, на наступній сесії необхідно обрати Рахункову палату, оновити склад Центральної виборчої комісії, до якої мають увійти люди відповідальні, з чистою репутацією; скасувати закон Савченко. "Таких законів не існує в жодній цивілізованій країні. За цим законом звільнено чимало рецидивістів, які знову скоїли тяжкі злочини", - сказав він.  Та найголовнішим завданням наступної сесії ,  за його словами, буде подолання російської пропаганди в Україні.
" Головним позитивним підсумком минулої сесії є те, що Верховна Рада змогла ухвалити  Державний бюджет на 2017 рік", - наголосив Перший заступник голови Комітету з питань Регламенту й організації діяльності Верховної Ради України Павло Пинзеник. " Незважаючи ні на що, попри дискусії  щодо більшості питань,  парламент довів факт існування коаліції", - сказав промовець. На його переконання, найбільшим розчаруванням п'ятої сесії є виражений  тренд популізму. " Одна з головних проблем - невиконання Регламенту парламентаріями.  Існує нагальна потреба в підвищенні політичної культури народних обранців. Роботу Верховної Ради перетворено на конвеєр. Я вважаю, що немає сенсу всі законопроекти розглядати за скороченою  процедурою , слід думати не про кількість, а про якість ухвалених підзаконних актів", - зазначив П. Пинзеник. "На виконання головних завдань сесії, окрім Закону "Про  Державний бюджет України на 2017 рік", ухвалено законодавчі акти, спрямовані на забезпечення його збалансованості. Прийнято закон "Про Вищу раду правосуддя", ряд тематично спрямованих законопроектів з питань національної безпеки та оборони, аграрної політики, транспорту та дорожнього будівництва, паливно-енергетичного комплексу тощо", - наголосив він.
За словами народного депутата України Мустафи Найєма,  негативним явищем є те, що "досі не врегульовано питання роботи в комітетах. "На сьогодні 26 парламентаріїв не працюють в жодному з комітетів", - зазначив він. На його думку, НАБУ має бути більш самостійним і незалежним від СБУ. Триває конкурс на посаду очільника  Національної поліції  України. Такий конкурс має бути прозорим, без політичних домовленостей", - наголосив промовець. На думку М. Найєма, головною тематикою наступної сесії буде Донбас. "Ми не маємо свідомого розуміння щодо того,  що нам робити з цією територією. Жодне міністерство до цього часу не переймалося цією  проблемою. Розроблено законопроект №3594 щодо реінтеграції окупованих територій.  Це тема дуже чутлива, адже інтегрувати території слід будь якими способами, а людей - обережно, адже законами ми не можемо змінити мізки", - сказав він.
Далі відбулися дискусії  й обговорення думок спікерів.
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30