У пленарному засіданні взяли участь члени Кабінету Міністрів на чолі з Першим віце-прем’єр-міністром - Міністром економічного розвитку і торгівлі Степаном Кубівим, який доповів про підсумки розвитку національної економіки у 2016 році.

С.Кубів зазначив, що минулий рік для України був непростим. Російська Федерація продовжила торгівельну війну проти України і вигадала новий спосіб економічної агресії - обмеження транзиту українських товарів. Світові ціни впали, але ми вистояли. Завдяки виваженим крокам Уряду, Прем’єр-міністра, єдності Президента України і Верховної Ради України, поступовому оновленню фінансових і виробничих зв’язків, формування нових акцентів у напрямках економічної діяльності вдалося досягти макроекономічної стабільності та відновити економічне зростання. При цьому ми бачимо позитивну динаміку. За підсумками 9 місяців минулого року зростання реального ВВП становило 1,3 відсотка».

За його словами, на відміну від попередніх років джерелами росту виступали не зовнішні чинники, а внутрішні інвестиційний попит. Разом з тим негативний вплив зовнішніх чинників вдалося практично нівелювати. Суттєвим фактором покращення економічної динаміки виступили і започатковані структурні зміни, які проводив Уряд, Верховна Рада, Президент України.

«Важливу роль у цих досягненнях зіграли дії Уряду на чолі з Володимиром Гройсманом, спрямовані на дерегуляцію підприємницької діяльності, поліпшення бізнес-клімату, підвищення ефективності управління державними інвестиціями та державним сектором економіки. Почала успішно реалізовуватися Угода про асоціацію між Україною та ЄС, зокрема, в частині створення поглибленої та всеохоплючої зони вільної торгівлі. Також активізувалася діяльність Уряду в сфері зовнішньо-торгівельної політики, які дозволили більшості економічних агентів успішно пройти адаптаційний період і просуватися до нових форм функціонування економіки», - сказав урядовець.

Одним з головних досягнень 2016 року Перший віце-прем’єр міністр назвав підписання Угоди про зону вільної торгівлі з Канадою.

«Економічні реформи показують реальні результати. Україна піднялася в рейтингу ведення легкості бізнесу на 80-у позицію», - додав він.

Говорячи про плани на рік, що розпочався, С.Кубів повідомив, що Уряд очікує зростання ВВП на рівні 3 відсотків.

Віце-прем'єр-міністр України - Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко доповів про підсумки реформи децентралізації в Україні у 2016 році.

Г.Зубко поінформував про розпочаті реформи минулого року - реформа галузі освіти, яка має започаткувати нову українську школу.

Ще одним напрямком стало впровадження адміністративних послуг. За словами урядовця. Сьогодні це саме те обличчя влади, якого чекають на місцях. Ця послуга має бути швидкою і доступною, яка мають надавати не тільки центри адміністративних послуг, а й представники місцевої влади.

Одним з важливих напрямків діяльності уряду є дорожня інфраструктура.

Г.Зубко нагадав про прийнятий Закон «Про дорожній фонд», який запрацює з 2018 року. Але, Уряд сьогодні розуміє - для того, щоб управляти дорожньою інфраструктурою, потрібно передати кошти, інструменти і відповідальність для цього місцевому самоврядуванню.

Урядовець висловив впевненість у тому, що децентралізація управління дорожньою інфраструктурою є складовою успіху територіальних громад.

Г.Зубко також доповів про кроки уряду, які були зроблені і які потрібно зробити у сфері соціально-економічного розвитку, планування територій, комплексної підтримки розвитку громад тощо.

Віце-прем’єр-міністр звернувся до народних депутатів з прохання прийняти низку законопроектів, необхідних для продовження у цьому році розпочатих реформ.

Члени Уряду відповіли на усні запитання народних депутатів.

На цьому «година запитань до Уряду» завершилася.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00