У зв’язку із Остаточним звітом Місії ОБСЄ/БДІПЛ зі спостереження за парламентськими виборами в Російській Федерації 18 вересня 2016 року, Голова Постійної делегації Верховної Ради України в Парламентській асамблеї ОБСЄ наголошує, що згідно з ухваленою Заявою від 20 вересня 2016 року Верховна Рада України не визнає легітимність виборів до Державної думи Федеральних зборів Російської Федерації сьомого скликання у зв’язку із незаконним проведенням цих виборів на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополь.

«Проведення Росією таких псевдовиборів на тимчасово окупованій території України порушує Конституцію та законодавство України, основні принципи та норми міжнародного права, а також суперечить резолюціям ПА ОБСЄ «Порушення прав людини та основоположних свобод в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь» 2016 р., «Продовження очевидних, грубих та невиправлених порушень РФ зобов’язань в рамках ОБСЄ та міжнародних норм» 2015 р. та «Очевидне, грубе та невиправлене порушення Російською Федерацією Гельсінкських принципів» 2014 р.

У повній відповідності до основоположних принципів ОБСЄ, міжнародні спостерігачі від ПА ОБСЄ та БДІПЛ не проводили виборчого спостереження на тимчасово окупованому Росією Кримському півострові, що вказано у Остаточному звіті Місії.

Закликаємо всі держави, міжнародні організації та спеціалізовані установи не визнавати ніяких змін статусу Автономної Республіки Крим та міста Севастополь і утримуватися від будь-яких дій або поведінки, які можуть бути інтерпретовані як визнання будь-якої зміни статусу Криму, як це вказано в резолюції ГА ООН від 27 березня 2014 року A/RES/68/262 «Територіальна цілісність України».

Чітким сигналом російській окупаційній владі про неминучу відповідальність за скоєні злочинні діяння стало ухвалення 19 грудня 2016 року Генеральною Асамблеєю ООН резолюції «Стан з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)», яка засудила системні порушення прав людини, здійснювані російською окупаційною владою, у тому числі позасудові страти, викрадення, політично вмотивовані переслідування жителів Криму тощо. Керуючись цим документом, міжнародна спільнота має посилити тиск на Російську Федерацію для повного дотримання нею прав людини на території АР Крим і міста Севастополь та виконання своїх обов’язків, як окупаційної влади, у відповідності до норм і принципів міжнародного права.

Закликаємо міжнародну демократичну спільноту солідарно виступити проти спроб легітимізувати окупацію АР Крим та міста Севастополь шляхом включення осіб, обраних на тимчасово окупованих територіях до російських парламентських делегацій в ПА ОБСЄ та інших міжнародних організаціях. Закликаємо також утриматися від взаємодії з російськими парламентськими делегаціями на двосторонньому рівні у разі включення до їхнього складу осіб, обраних до Державної думи Федеральних зборів Російської Федерації внаслідок незаконних виборів у тимчасово окупованих АР Крим та місті Севастополь.

Будь-які спроби легітимізувати, прямо або опосередковано, грубі порушення принципів і зобов'язань ОБСЄ, вчинені Російською Федерацією шляхом спроби анексії та окупації частини суверенної території України, повинні й надалі отримувати рішучий осуд ОБСЄ.

Закликаємо також усіх колег-парламентаріїв спонукати РФ до належного і повного виконання положень згаданих вище резолюцій ПА ОБСЄ.

Припинення Росією триваючої збройної агресії проти України, деокупація захоплених нею українських територій та неухильне дотримання Російською Федерацією основоположних принципів і зобов’язань ОБСЄ є єдиним шляхом до відновлення безпеки та довіри в регіоні ОБСЄ», - йдеться у заяві.

 

Остаточний звіт Місії Бюро з демократичних прав людини за спостереженнями за виборами до Державної Думи Російської Федерації за посиланням:

http://www.osce.org/odihr/elections/russia/290861?download=true.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15