Голова Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Григорій Немиря заявив, що Комітет пропонує  під час  засідань Верховної Ради України на 17-20 січня 2017 року розглянути комплекс законопроектів, які стосуються забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб в різних сферах суспільних відносин, зокрема  щодо відшкодування вартості зруйнованого або пошкодженого майна.

?"Сьогодні я хотів би зупинитися на, на мій погляд,  на кричущому питанні - захисті прав і свобод вимушених переселенців. У проекті Державного бюджету на 2017 рік так і не були враховані пропозиції нашого Комітету щодо цього: як голова я вимушений зазначити, що жодна з рекомендацій, запитів Комітету з прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин  щодо змін до бюджету на 2017 рік, жодна, підкреслюю, не була врахована Кабінетом Міністрів. У зв’язку з цим, Комітет звертається з проханням внести в розклад засідань на 17-20 січня комплекс законопроектів, які дадуть змогу захистити цю категорію населення",- сказав він під час  під час  засідання Погоджувальної Ради керівництва парламенту.

?З огляду на викладене, Г. Немиря запропонував  дати доручення парламентським  комітетам, на опрацюванні яких є законопроекти  з питань забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб в різних сферах суспільних відносин, прискорити підготовку цих документів та внести їх на розгляд Верховної Ради.   Зокрема, йдеться  про проекти щодо компенсації за пошкоджене житло, вартості пошкодженого майна, відшкодування збитків за зруйноване (знищене) або пошкоджене приватне житло особам, приватне житло або приватні домогосподарства які були пошкоджені (зруйновані) під час проведення або внаслідок проведення антитерористичної операції.

Крім того, Комітет пропонує на пленарному засіданні в п’ятницю під час Години запитань до Уряду розглянути питання забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб.
?Також парламентарій повідомив, що наразі Міжвідомчою робочою групою з підготовки проектів законів та підзаконних нормативних актів щодо вдосконалення національного законодавства щодо захисту прав внутрішньо переміщених осіб здійснюється розробка переліку законопроектів, які будуть запропоновані Верховній Раді України для першочергового ухвалення. До складу Міжвідомчої робочої групи входять представники Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб, Міністерства соціальної політики, Державної міграційної служби, Державної прикордонної служби, Пенсійного фонду України, публічного акціонерного товариства «Державний ощадний банк України»,  Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин. Перелік законопроектів буде розісланий додатково.

Григорій Немиря наголосив, що забезпечення  захисту прав і свобод вимушених переселенців пов’язане із наданням наступного траншу макрофінансової допомоги від Європейського Союзу. За його словами,  про це свідчить лист Віце-Президента Європейської комісії Домбровскіса  Прем’єр-міністру Володимиру Гройсману.

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

29 березня 2024 17:05
28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01