«Українська сторона передає представникам ОРДЛО п’ятнадцять осіб, яких вони запитували в рамках процедури звільнення, серед яких шість жінок, тяжкохворі та літні люди. Це жест гуманізму і доброї волі. Ми сподіваємось, що це сприятиме розблокуванню процесу звільнення заручників до Нового року», - заявила під час брифінгу Перший заступник Голови Верховної Ради України, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи з урегулювання конфлікту на Донбасі Ірина Геращенко.

Перший заступник Голови Верховної Ради України поінформувала, що ці п’ятнадцять осіб будуть помилувані Указом Президента України, або звільненні через інші процесуальні дії. Вона підкреслила, що українській стороні, зокрема, мінській гуманітарній підгрупі і СБУ, разом вдалося встановити місцезнаходження 58 заручників, що їх утримують бойовики. Українська сторона вимагає їх негайного звільнення і готова передати 228 осіб зі списку , що його запитували представники ОРДЛО, іншій стороні, задля звільнення тих заручників, утримання яких підтверджують представники ОРДЛО та над чиїм звільненням активно працюють члени гуманітарної підгрупи ТКГ у Мінську.

«Нам відомо про місцезнаходження 58 громадян України, які утримуються на тимчасово окупованих територіях. З них 52 особи знаходяться в Донецьку, а шість - в Луганську. Ми готові до найбільших компромісів, аби наші хлопці зустріли Новий рік у родинному колі», - зауважила Ірина Геращенко.

Серед іншого, Уповноважений Президента України зазначила, що Російська Федерація безпідставно блокує усі ініціативи в рамках звільнення заручників. У цьому контексті вона поінформувала, що представники Росії та ОРДЛО заблокували проведення термінової скайп-конференції гуманітарної підгрупи ТКГ, яка мала бути присвячена темі звільнення заручників.

«Якщо ФСБ і Кремль вирішили, що вони хочуть передати українських заручників комусь із народних депутатів, будь-ласка, негайно передайте. В свою чергу представники СБУ супроводять 228 осіб, яких ми готові передати, іншій стороні», - зазначила Ірина Геращенко.

Представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи підкреслила, що процес звільнення заручників - це комплексна важка робота, яка потребує чіткої координації. Вона зазначила, що у цьому напрямку активно працює Президент України та усі представники України у гуманітарній підгрупі ТКГ, а також представники СБУ, експерти і волонтери.

Ірина Геращенко підкреслила, що Президент України порушує питання звільнення заручників під час кожної офіційної міжнародної зустрічі.

Вона додала, що усі українці зацікавлені у якнайшвидшому звільненні заручників, проте деякі дії окремих осіб лише перешкоджають та відтягують цей процес.

«Тема заручників має бути аполітичною. Усі ми зацікавлені у звільненні українців, але при цьому ніколи не можна робити те, що зашкодить цьому процесу та Україні», - додала Перший заступник Голови Верховної Ради.

Під час брифінгу радник голови СБУ Юрій Тандит наголосив, що українська сторона активно працюватиме й надалі, аби звільнити усіх героїв, що незаконно утримуються в ОРДЛО.

«Ми сподіваємося, що Росія, яка позиціонує себе як православна держава, до Різдва розблокує цей процес. Ми дійсно робимо знак доброї волі і передаємо 15 осіб», - зазначив радник Голови СБУ.

.
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31