Голова підкомітету з питань євроатлантичного співробітництва та євроінтеграції Комітету закордонних справах Світлана Заліщук та голова Комітету з питань  прав людини Григорій Немиря взяли участь у 9-ій Консультативній Асамблеї Парламентаріїв на підтримку Міжнародного Кримінального Суду та верховенства права у  місті Дакар (Сенегал), яка відбулася  в рамках 38-го щорічного форуму транснаціональної мережі членів парламентів «Парламентарів за глобальні дії» (Parliamentarians for Global Action).  

Під час роботи асамблеї Світлана Заліщук поспілкувалася з прокурором Міжнародного Кримінального Суду Фату Бенсудою, яка веде справи Євромайдану та окупації Криму й Донбасу. Міжнародний прокурор позитивно оцінила  співпрацю з українською державою та роль громадянського суспільства в розслідуваннях.


Фату Бенсуда  в присутності депутатів з багатьох країн світу в Сенегалі підтвердила, що факт відкликання Росією свого підпису під Римським Статутом нічого не змінює у розслідуванні Міжнародним Кримінальним Судом подій в Україні. За її словами, якщо буде доведено роль вищих посадовців у злочинах проти людяності та воєнних злочинах,  то відповідальних за ці злочини  чекатиме арешт в більшості країн світу.

Під час свого звернення до учасників Асамблеї Парламентаріїв на підтримку Міжнародного Кримінального Суду Світлана Заліщук констатувала, що міжнародне правосуддя стало заручником в руках Росії, яка має право вето в Раді Безпеки ООН і блокує створення міжнародних трибуналів щодо розслідування агресії проти України.  На її думку, "Міжнародний Кримінальний Суд зараз чи не єдина інстанція, яка може розслідувати роль режиму Путіна в анексії України."

Промовець  також закликала країни-члени ООН не йти на компроміс "з російськими грошима й газом в умовах, коли Путін веде війну проти України, нехай і неоголошену."

Асамблея Парламентаріїв на підтримку Міжнародного Кримінального Суду та верховенства права в Дакарі ухвалила резолюцію й закликала усі країни світу ратифікувати Римський Статут як основний захід для боротьби й подальшого запобігання порушенням міжнародного права. На сьогодні 124 країни ратифікували, а  71 країна з членів ООН не ратифікували Статут. Україна визнала юрисдикцію Міжнародного Кримінального Суду  через декларацію парламенту у 2014 році, але відтермінувала ратифікацію Римського Статуту. Ратифікація Римського Статуту є зобов’язанням України в рамках Угоди про Асоціацію з ЄС.

 Григорій Немиря  також виступив з доповіддю щодо перспектив ратифікації Римського Статуту нашою державою, стану системи правосуддя в Україні та утвердження принципу верховенства прав.


Довідково: Парламентарії за глобальні дії (Parliamentarians for Global Action) є найбільшою транснаціональною мережею членів парламентів (1300 членів) з усіх регіонів світу (понад 140 країн), які займаються захистом прав та безпеки людини, відстоюванням принципу верховенства права, недискримінації та гендерної рівності. Одним з пріоритетів діяльності Парламентарів за глобальні дії є підтримка ефективного функціонування Міжнародного Кримінального Суду і подолання безкарності.

            Римський статут Міжнародного Кримінального Суду набув чинності 1 липня 2002 року, тим самим увівши в дію юрисдикцію МКС. До злочинів, які розглядає  цей суд, належать геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини та злочини агресії. Після ратифікації Римського статуту Україною Міжнародний Кримінальний Суд володітиме юрисдикцією з притягнення до відповідальності осіб, які вчинили найжорстокіші порушення прав людини та гуманітарного права на території держави або відносно громадянина цієї держави.

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30