Участь у заході взяли народні депутати України, представники секретаріату Кабінету Міністрів України, Міністерства охорони здоров’я України, інших заінтересованих міністерств і відомств, Національної академії медичних наук України, вищих медичних навчальних закладів, обласних департаментів (управлінь) охорони здоров’я та онкологічних закладів, медичних асоціацій, міжнародних, громадських організацій, а також медичні фахівці, експерти та  представники ЗМІ.

Протягом останнього сторіччя у світі за рівнем захворюваності та смертності онкопатологія перемістилася з десятого місця на друге, поступаючись лише хворобам серцево-судинної системи. Навіть серед здорових людей ризик захворювання на онкологію є дуже високим: для чоловіків він складає 26 %, для жінок – 17 %.

Щорічно на планеті виявляють понад 10 млн. нових випадків цієї смертельної недуги, при цьому помирає від неї близько 8 млн. пацієнтів. За даними ВООЗ, до 2030 року смертність від раку зросте ще на 45%.

В Україні впродовж останнього десятиліття також відмічається суттєве зростання онкологічної захворюваності та смертності. Нині в державі проживає понад 1 млн. людей, які в різний час перенесли онкологічне захворювання. Щороку лікарі виявляють тисячі нових випадків недуги, від раку помирають майже 90 тис. українців, з яких понад третина - особи працездатного віку. Щодня майже 450 українців дізнаються, що захворіли на рак, і цей показник продовжує зростати.

Рак є причиною 15% смертей українців і поступається за цим показником лише серцево-судинним захворюванням. Загалом 5-річна виживаність онкохворих становить до 56%  (у країнах Європи вона в середньому сягає близько 80%, а у США - 90%).

За даними Центру медичної статистики МОЗ України, нині на обліку в онкологічних закладах України перебуває понад 1 млн. хворих. У 2015 році було зареєстровано понад 134 тис. нових випадків раку (313,6 на 100 тис. населення), з них 49 % – у осіб працездатного віку.

Захворюваність дітей на онкопатологію становить 13,2 на 100 тис. дитячого населення віком від 0 до 17 років включно. Щорічно реєструється понад 1 000 нових випадків онкологічних захворювань у дітей.

Особливою медико-соціальною проблемою України є надзвичайна велика поширеність раку молочної залози у жінок, який щороку знаходять у 14-15 тис. українок. Щодоби його виявляють у 43 українок, а 21 жінка помирає від нього. У чоловіків  більш поширені немеланомні види раку шкіри та рак передміхурової залози.

Відомо, що рак важко піддається лікуванню на пізніх стадіях, але у випадку раннього діагностування шанси вилікуватися значно зростають. Так, кожної 5-ої смерті від раку можна уникнути, якщо діагностувати захворювання вчасно та пройти відповідну терапію. Скринінгові програми, спрямовані на раннє виявлення захворювання, дозволяють знизити смертність серед пацієнтів до 40 років на 2%, серед осіб віком 40–50 років — на 17%, серед старших за 50 років — на 32%. Наприклад, для раку товстого кишківника 5-річна виживаність у випадку раннього діагностування може сягати 98%.

На жаль, через певні проблеми в організації профілактики та раннього виявлення цієї патології більше ніж 30% усіх онкозахворювань в Україні діагностують на пізніх стадіях, що значно знижує шанси пацієнта на одужання. Таке несвоєчасне діагностування онкологічних захворювань підвищує витрати на лікування та є значним психологічним і соціальним навантаженням.

У поточному році закінчується дія Загальнодержавної програми боротьби з онкологічними захворюваннями до 2016 року, одним з результатів реалізації якої мало стати зниження на 5% показників занедбаності захворювання та смертності від злоякісних новоутворень і на стільки ж (5%) підвищення рівня виявлення злоякісних новоутворень I—II стадії окремих локалізацій (молочна залоза, шийка матки тощо). Крім того, програмою передбачалося зміцнити матеріально-технічну базу закладів, що надають медичну та соціальну допомогу онкохворим та багато інших важливих заходів. Концепції нової державної програми у цій сфері МОЗ України поки що не затверджено.

У контексті стрімкої поширеності онкозахворювань в нашій державі особливого значення набувають програми скринінгу, що проводяться у співпраці з громадськими організаціями.

Так, протягом 2 останніх років в Україні проводиться соціальний проект з профілактики та ранньої діагностики онкологічних захворювань «Крок до життя. Перевір себе», в рамках якого тисячі людей мають змогу пройти безкоштовне обстеження з метою раннього виявлення онкологічних захворювань.

У минулому році цей проект проводився на базі 10 консультаційно-діагностичних центрів м. Києва та Київського міського клінічного онкоцентру, в якому взяли участь 200 лікарів та 200 медичних сестер. Було обстежено понад 5 тис.осіб та виявлено понад 500 різних онкопатологій.  У листопаді – грудні 2016 року в лікувальних закладах  м. Києва  також проводилися обстеження в рамках цього проекту. Його результатом стало виявлення значної кількості онкологічних захворювань у осіб різного віку.

Під час «круглого столу» його учасниками заслухано інформацію НАМН України та МОЗ України про актуальні питання боротьби з онкологічною захворюваністю в Україні, а також інформацію керівництва Інституту раку МОЗ України про актуальні питання профілактики цих захворювань.

Учасники засідання «круглого столу» зосередили увагу на проблемах раннього виявлення онкологічної патології на різних адміністративних рівнях та в практиці сімейного лікаря. У виступах було підкреслено важливість ролі громадських організацій у профілактиці онкологічних захворювань та необхідність створення в Україні єдиного медичного простору для їх профілактики та раннього виявлення.

Учасники заходу погодилися з тим, що саме профілактика та раннє виявлення онкологічних захворювань є одним із найважливіших факторів подолання проблеми, оскільки дозволяє вчасно запобігти недузі або вилікувати її на якомога ранніх стадіях і повернути людину до повноцінного життя. Тому, на їх думку, діяльність медичних працівників та громадськості має бути спрямована на ефективне  інформування населення щодо користі проведення регулярних профілактичних оглядів та розуміння важливості контролю за власним здоров'ям.

Вони також відзначили, що результати спільних проектів «Крок до життя. Перевір себе», проведених у 2015-2016 роках у містах Києві, Харкові та Львові, яскраво засвідчили ефективність державно-приватного партнерства у цій сфері та у подальшому мають бути продовжені та поширені на всю територію України.

За результатами обговорення винесеного на порядок денний питання учасники «круглого столу» ухвалили відповідну резолюцію, у якій запропонували покроковий механізм вирішення актуальних питань профілактики і раннього виявлення онкологічних захворювань та інші заходи боротьби з цією небезпечною патологією.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30