«Україна високо цінує гуманітарну допомогу міжнародних організацій, надану громадянам, що постраждали внаслідок зовнішньої агресії на Донбасі. Ми розглядаємо їх роботу як допомогу українцям в окупації і будемо всіляко підтримувати міжнародні гуманітарні місії. 7 грудня у Мінську, на гуманітарній підгрупі ТКГ українська делегація вчергове поставить питання безперешкодного доступу міжнародних гуманітарних організацій до тимчасово окупованих територій», - заявила Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко під час презентації Плану гуманітарного реагування 2017 для України.

Ірина Геращенко зазначила, що Україна наполягає на пріоритетності гуманітарного блоку мінських угод.

«Лише повне виконання безпекового та гуманітарного блоку, зокрема звільнення усіх заручників може стати передумовою для розгляду політичного блоку», - наголосила Уповноважений Президента. Вона підкреслила, що Україна наполягає на негайному звільненні всіх заручників до новорічних свят, але відповідь на це питання залежить виключно від волі Російської Федерації.

Розповідаючи про співпрацю уряду і парламенту в гуманітарній сфері, вона поінформувала про прийняті цього року закони в цій сфері та про зареєстровані проекти, зокрема, «Про осіб, зниклих безвісти», про зміни до Митного кодексу та законодавства про гуманітарну допомогу. І висловила сподівання, що ці ініціативи будуть розглянуті у Верховній Раді на початку 2017 року.

Перший заступник Голови Верховної Ради зауважила, що у сучасних умовах Україна вимушена витрачати значні кошти з бюджету саме на безпеку та оборону, хоч хотілося б більше бюджетних коштів спрямовувати на соціально-гуманітарний блок.

«Далеко не всі країни НАТО виділяють на армію 5% свого бюджету, але всі усвідомлюють ризики, що стоять перед Україною і необхідність серйозного посилення сектору безпеки, тому ми змушені 5% українського бюджету виділяти на наші Збройні сили», - підкреслила Ірина Геращенко.

Окремої уваги було надано питанню водопостачання на сході України.

«Мільйонні витрати за спожиту окупованим Луганськом воду лягають на скромний бюджет Попаснянського району, і з кожним місяцем заборгованість зростає. Тим часом на окупованих територіях за цю воду з громадян бойовики збирають гроші, так само підприємства, що її отримують, ведуть господарську діяльність. Тому ми наполягаємо, що за послуги потрібно платити, в тому числі і за спожиту воду та електроенергію», - зазначила Ірина Геращенко.

Іншим важливим питанням, що розглядалося на заході, було облаштування та підвищення пропускної спроможності контрольно-пропускних пунктів в’їзду/виїзду (далі - КПВВ) у Донецькій та Луганській областях.

Ірина Геращенко поінформувала, що до Новорічних і Різдвяних свят Уряд збільшить кількість працівників та пунктів на КПВВ з метою поліпшення пропускної спроможності. Також вона поінформувала про оновлений «Тимчасовий порядок контролю за переміщенням осіб, транспортних засобів і вантажів товарів через лінію зіткнення в межах Донецької та Луганської областей», відповідно до якого збільшено ліміт на провезення поклажі з 50 кг до 75 кг для людей, які перетинають лінію розмежування на Донбасі. І нагадала, що з березня цього року бойовиками заблоковано роботу КПВВ «Золоте», яке б допомогло розвантажити ситуацію на пунктах перетину.

Ірина Геращенко відзначила ключову роль громадянського суспільства у вирішенні гуманітарних проблем, допомоги переселенцям та забезпеченні української армії, і привітала усіх волонтерів з їхнім святом.

Постійний представник Програми Розвитку ООН в Україні Ніл Уокер поінформував про ключові аспекти Плану гуманітарного реагування для України на 2017 рік. План гуманітарного реагування для України на 2017 рік включає 94 проекти, запропоновані 45 організаціями, в тому числі 35 національними та міжнародними неурядовими організаціями та 10 агентствами ООН.

«Відповідно до Плану гуманітарного реагування планується надати допомогу 2,6 мільйонам людей, що постраждали внаслідок конфлікту», - зауважив Ніл Уокер.

Постійний представник Програми Розвитку ООН в Україні поінформував, що сума необхідної допомоги для програми на 2017 рік становить 214 мільйонів американських доларів, з них 127 млн. дол. є критично важливим порогом фінансування, що має вирішальне значення для гуманітарних проектів.

Відповідно до програми передбачається реалізація проектів у наступних сферах: водопостачання, санітарія та гігієна, захист, охорона здоров’я та продовольство, продовольство та забезпечення доходів, житло, освіта, логістика, координація та багатоцільова грошова допомога.

«На сьогодні Україна потребує міжнародної підтримки, і ООН буде допомагати українцям шляхом реалізації відповідних програм, проте головною умовою для діяльності ООН має бути сталий мир», - наголосив Ніл Уокер.

Міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш поінформував про тісну співпрацю Міністерства та Офісу ООН під час розробки Плану гуманітарного реагування для України на 2017 рік, та зауважив, що плани Уряду України для територій, які постраждали внаслідок конфлікту, передбачають не лише реалізацію проектів з розвитку, а й надання гуманітарної допомоги населенню.

«В координації з міжнародними організаціями План гуманітарного реагування на 2017 рік допоможе забезпечити найнеобхідніші потреби людей, які проживають як на підконтрольній, так і на непідконтрольній Уряду України території. Документ розроблено спільно з Міністерством і ми готові докладати всіх зусиль, аби громадяни України, які постраждали внаслідок конфлікту, були захищені», - наголосив Вадим Черниш.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30