Дев’ята сесія Міжпарламентської асамблеї України та Республіки Польщі розпочала роботу у Львові в суботу. Робота сесії Міжпарламентської асамблеї присвячена обговоренню питань двостороннього безпекового співробітництва і протидії російській агресії.

Відкриваючи засідання Асамблеї, Заступник Голови Верховної Ради України О.Сироїд наголосила, що у «сьогоднішній зустрічі є багато символів». «Символічним і пам’ятним для нас усіх є те, що  ми проводимо наше засідання рівно через 25 років після того, як Польща першою серед держав світу підтримала волю українців і визнала Україну незалежною державою», - сказала політик.

Заступник Голови Парламенту зазначила, що у суботу вранці члени польської і української парламентських делегацій відвідали поранених солдатів у військовому шпиталі. «Поранені українські солдати - також символ – символ того, що сьогодні світ не має гарантій безпеки», - сказала вона.

О.Сироїд наголосила, що «збройна та інформаційна агресія, встановлення окупаційних режимів – це стала політика Росії, і це проблема вже не лише для України, Грузії чи Молдови: проблемою є те, що жодна країна окремо чи всі вони разом не знають, що вони повинні робити, і наступною мішенню може стати будь-хто з них».

Заступник Голови Верховної Ради наголосила на важливості  розуміння ситуації, що склалася, і пошуку правдивої відповіді на такі виклики. «Я маю переконання, що спільна праця України і Польщі є критичною для того, щоб такі відповіді були знайдені. Можливо навіть сформулювати по іншому: без України та Польщі знайти правдиві відповіді буде неможливо», - сказала вона, уточнивши, що це пов’язано і зі спільною історією наших народів і Росії, з геополітичним становищем наших держав,  сусідством з Росією, і з усвідомленням загроз.

О.Сироїд зазначила, що сьогодні Україна відчуває розуміння і підтримку Польщі. З боку польського Парламенту - у постановах Сейму про солідарність з Україною, у заключних деклараціях засідань Міжпарламентських асамблей «Україна-Польща» та «Україна-Польща-Литва», в активній позиції польської делегації у міжнародних організаціях.

Український політик із вдячністю згадала депутата Сейму Республіки Польща пані Малгожату Госєвську за підготовку і передачу до Міжнародного трибуналу в Гаазі Доповіді про військові злочини Росії у Східній Україні .

«Ми повинні поширювати ту діяльність, яку започаткувала Малгожата Госєвська», - сказала вона. «Правда про війну – це наша найсильніша зброя, бо лише правда може знищити російську пропаганду, адже на пропаганду, без пропаганди російська військова машина як черепаха без панцира», - додала О.Сироїд і висловилася за доцільність «подумати сьогодні над спільними заходами для встановлення і поширення цієї правди».

«Час подбати про гігієну в медіа і політиці: терор російських грошей в економіці, медіа, громадських організаціях і політичних інститутах призвів до того, що кожен з цих елементів уже присутній у кожній з європейських держав, у тому числі і в Польщі. І вам також доведеться відповідати на ці виклики, - сказала Заступник Голови Верховної Ради.- Слід пам’ятати, що дешевих російських грошей не буває».

На її переконання, є одна із ділянок співпраці, яка «може бути як нашою силою, так і нашою слабкістю у протистоянні загрозам - йдеться про нашу спільну історію». «Поки що – це наша слабкість і те, що робить нас вразливим перед Росією, - додала вона і наголосила. - Але я хочу, щоб ми говорили не так про історію, яка була, як про історію, яка є і яка буде».

Ще одним символом цьогорічної зустрічі вона назвала відвідання поховань вояків, які належали до різних націй, але знайшли спокій на одній землі. «Повага до могил – це не історія минулого, це історія майбутнього. Так, як ми з вами ставимося до могил наших предків, так і наші потомки ставитимуться один до одного», - підкреслила О.Сироїд.

Заступник Голови Верховної Ради України висловила жаль,  що на території Польщі жертвами вандалізму стають багато українських пам’ятників і могил. «Ми свідомі того, що часто це є навмисною провокацією тих самих проросійських сил», - зазначила вона і наголосила, що «мовчазна реакція на це є великою загрозою для наших майбутніх стосунків, і сьогодні маємо спільно подумати над тим, якою би мала бути роль передовсім парламентаріїв у залагодженні і запобіганні проявів нищення пам’ятних місць».

О.Сироїд запропонувала спільно вивчати і реагувати на суспільно чутливі речі спільної історії і в Польщі, і в Україні. «Переконана, що спільна робота зробить нас мудрішими і сильнішими. І нинішнє засідання є кроком до цього», - сказала віце-спікер.

Співголова міжпарламентської асамблеї Пан Віце-маршалек Сейму Р.Терлецький наголосив на важливості обговорення різних аспектів співпраці між Україною і Республікою Польща, але найперше – парламентської складової наших взаємин. «Як допомогти Україні - ми повинні думати з урахуванням різних сфер життя, і в тому числі мілітарній», - зазначив він і додав, що у сучасному світі війна може набувати інших форм, аніж ми її уявляємо, використовуються нові інструменти, протидії яким ми не завжди знаємо, тому «маємо навчитися протидіяти агресії на усіх рівнях, протидіяти гібридній війні, бо агресор не гребує жодними методами, в тому числі і намаганнями посварити нас». Р.Терлецький висловився за напрацювання, в тому числі і парламентами України і Польщі, нових підходів до співпраці у різних сферах, з усвідомленням тих процесів, які відбуваються в Європі і світі.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31