Відновлення контролю над українсько-російським кордоном - це запорука безпеки не лише України, а й усієї Європи. На цьому наголосила Перший заступник Голови Верховної Ради України, співголова Міжпарламентської ради «Україна-НАТО» Ірина Геращенко під час зустрічі з заступником Генерального секретаря НАТО Роуз Готтемьоллер у ході робочого візиту у штаб-квартиру НАТО у м. Брюссель (Королівство Бельгія).

       Під час розмови українські парламентарії наголосили на пріоритетності безпекової компоненти на окупованому Донбасі і в Криму та поінформували про порушення представниками незаконних збройних формувань прав людини.

Народні депутати надали конкретні факти порушення режиму тиші з боку проросійських бойовиків на Донбасі та наголосили, що методика спостереження СММ ОБСЄ потребує значного вдосконалення і технічного посилення, зокрема, дронами та камерами спостереження на тимчасово окупованій території.

Серед іншого було наголошено на ключовому питанні гуманітарної сфери в контексті Мінських угод. Зокрема, були обговорені питання негайного звільнення українських заручників в ОРДЛО та допуску до них міжнародних гуманітарних місій.

«Українська сторона готова до найбільших компромісів щодо питання звільнення заручників. Наразі ми докладаємо усі можливі зусилля для звільнення 57 заручників напередодні Різдвяних свят, та на жаль ця пропозиція української сторони заблокована», - наголосила Ірина Геращенко.

В рамках робочого візиту було також обговорено ряд інших важливих питань, зокрема, посилення співпраці з НАТО у сфері екології.

Заступник Генерального секретаря НАТО Роуз Готтемьоллер привітала Україну з успішною реалізацією проекту встановлення нового безпечного конфайнменту над ЧАЕС. У цьому контексті вона наголосила, що це унікальний приклад міжнародної підтримки і співпраці.

Іншим важливим питанням, яке обговорювалося під час зустрічі з Роуз Готтемьоллер, була реформа енергетичної сфери в контексті боротьби за енергетичну незалежність України.

На зустрічі було обговорено реформи поточного року (зокрема, у сфері безпеки та оборони) політику у сфері публічних закупівель, протидію корупції та питання гендерної рівності.

В свою чергу, Роуз Готтемьолер відзначила проведені реформи України у 2016 році, та запевнила в подальшій підтримці України щодо впровадження реформ.   

«Україна залишається важливим партнером в порядку денному Альянсу і може в подальшому розраховувати на всебічну підтримку з боку НАТО», - зазначила заступник Генерального секретаря НАТО. 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00