Під час прес-конференції на тему: "Скільки "коштує" бюджету 2017 переселенець і навіщо "зливають"  його персональні дані?"  за участі Тетяни Дурнєвої, виконавчого директора Громадського холдингу "Група впливу", консультанта з питань внутрішньо переміщених осіб Інституту суспільно-економічних досліджень, Олександра Клюжева, аналітика ГО  "ОПОРА", та Михайла Чаплиги, представника Уповноваженого Верховної Рвди  прав людини голова Комітету з  питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин  Григорій Немиря закликав Прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана вжити заходів для припинення нового безпрецедентного порушення прав вимушених переселенців - передачу їхніх персональних даних  Міністерством фінансів України приватній структурі для проведення незаконної верифікації.

"Комітету  з питань прав людини із засобів масової інформації та офіційної інформації Уповноваженого Верховної Ради  з прав людини стало відомо про безпрецедентне порушення прав на захист персональних даних та приватне життя внутрішньо переміщених осіб. Такі порушення відбуваються внаслідок процесу верифікації внутрішньо переміщених осіб, який здійснюється ТОВ «Дельта М Юкрейн» за дорученням (офіційною угодою) державного підприємства, підпорядкованого Міністерству фінансів України",- сказав він.


Згідно з інформацією, оприлюдненою громадськими організаціями, ТОВ  "Дельта М Юкрейн" всупереч чинному законодавству було надано доступ до персональних даних  внутрішніх переселенців, зібраних Міністерством фінансів України в ході моніторингу соціальних виплат та Єдиної інформаційної бази  таких громадян, власником якої є Міністерство соціальної політики України. 

Григорій Немиря наголосив, що Комітетом  неодноразово публічно висловлювалася правова позиція, що сам процес верифікації достовірності інформації  для нарахування та отримання соціальних виплат, пільг, субсидій, пенсій, тощо, поданої внутрішніми переселенцями та пов’язування цих виплат зі статусом ВПО і місцем проживання є дискримінаційним. Наразі він ще здійснюється юридичною особою, яка в порушення вимог статті 4 Закону України  "Про захист персональних даних" не має права його здійснювати.

"Очевидно, що в даному  разі  мова йде про порушення прав людини, гарантоване статтею 32 Конституції України, яке може кваліфікуватися не лише як адміністративне правопорушення, а в окремих випадках також передбачає кримінальну відповідальність, відповідно до норм статті 182 «Порушення недоторканності приватного життя» Кримінального кодексу України",- сказав він.

У цьому зв'язку  парламентарій  наголосив, що внутрішньо переміщені особи - це громадяни України, які  вимушені були залишити або покинути своє місце проживання в результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства та порушень прав людини.

" Це громадяни України, які вже постраждали через зазначені обставини і подальше цинічне порушення їх конституційних прав є не лише не припустимим, а й вкрай негативно сприймається міжнародною спільнотою та негативно впливає на міжнародний імідж України",- сказав він.

Григорій Немиря також повідомив, що   Комітет спрямує  лист  до Прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана з проханням  дати доручення відповідним центральним органам виконавчої влади щодо усунення порушень права на  недоторканність приватного життя, зокрема припинення незаконної обробки ТОВ "Дельта М Юкрейн" персональних даних внутрішньо переміщених осіб та в термін до 10 грудня 2016 року проінформувати Комітет щодо вжитих заходів.

"Я сподіваюся, що вже сьогодні Прем'єр-міністр розгляне це звернення і поінформує українське суспільство про вжиті заходи,- сказав він.  -  Незважаючи на нещодавнє створення Міністерства з питань внутрішньо переміщених осіб, в Україні досі відсутня державна політика щодо внутрішніх переселенців, а натомість відбувається дискримінація цієї категорії громадян. Це фактично політика санкцій проти власних громадян".

Григорій Немиря заявив, що сьогодні він повідомить Представництво Європейського Союзу в Україні, посольства та міжнародні організації щодо ситуації з  внутрішніми переселенцями,  у тому числі, стосовно незаконної передачі персональних даних  таких громадян, дискримінаційних підзаконних актів уряду, скорочення витрат на потреби ВПО у Бюджеті на наступний рік тощо.

Голова Комітету нагадав, що ухвалення і реалізація законодавства щодо захисту персональних даних було однією з умов надання Україні безвізового режиму з ЄС. "Кричуще порушення  захисту персональних даних вимушених переселенців може стати додатковим аргументом для противників надання безвізового режиму Україні", -  зазначив він.

Аналітик ГО «ОПОРА»Олександр Клюжев повідомив, що Міністерство фінансів передало ТОВ "Дельта М Юкрейн" усю інформацію, яку  вимушені переселенці  надавали при реєстрації: прізвище, ім'я, дату народження, телефон, місце проживання в анексованому Криму чи на окупованій частині території Донбасу, місце реєстрації на підконтрольній території тощо. За його словами, це вже призвело до скорочення соціальних виплат.

"Це зухвале порушення захисту персональних даних та права на приватне життя громадян України. Держава діє всупереч закону,  і це матиме негативні наслідки не лише  для вимушених переселенців, а й для мирного врегулювання конфлікту на Сході України",- сказав він. "Якщо ми зараз не зупинимо ці порушення, вони розповсюдяться і на інших громадян. Правоохоронні органи мають забезпечити безпеку громадян і розслідувати цей злочин".

Представник Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Михайло Чаплига наголосив, що питання верифікації на рівні законодавства не врегульовано, і відповідні дії влади можуть мати вкрай негативні наслідки, включаючи загрозу життю людей.  "Це підриває довіру людей до держави",- сказав він. 

Тетяна Дурнєва, виконавчий директор Громадського холдингу "Група впливу", повідомила про створення гарячої телефонної лінії для вимушених переселенців щодо цієї ситуації, а також їм буде надано юридичну допомогу. 

"Є величезний  страх, недовіра. Люди повідомляють про психологічний тиск. Люди, які були змушені покинути зону конфлікту, потребують захисту, а не дискримінації", -сказала вона. 

 


Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00