Розвиток Чорноморського регіону, перетворення його в зону стабільності, процвітання і миру, інтеграція в світову економіку, вимагає від усіх держав-членів ЧЕС скоординованих і взаємодоповнюючих зусиль, що сприяють досягненню прогресу в проведенні реформ. На цьому наголосила Керівник Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській Асамблеї Чорноморського Економічного Співробітництва Людмила Денісова на Генеральній Асамблеї ПАЧЕС, яка проходить у Белграді.

Людмила Денісова під час загальної дискусії «Реформи в державах членах ЧЕС - роль національних парламентів» зазначила про готовність України й далі робити все можливе, щоб використовувати інституціональний потенціал ОЧЕС сприяючи розвитку торгівлі, середнього і малого бізнесу, транспорту, охорони навколишнього середовища та інших важливих сфер співробітництва ОЧЕС.

«Нами взято курс на оновлення життя нашої країни, модернізацію в суспільстві, економіці і політиці, національних відносинах» - зазначила вона.

Людмила Денісова відзначила, що оскільки Україна є парламентсько-президентською республікою, будь-яка реформа в державі починається з розробки та прийняття Верховною Радою України відповідних законів.

«Так, за 2 роки, українським парламентом був прийнятий ряд законів, спрямованих на забезпечення сталого розвитку суспільства, конкурентоспроможної економіки, боротьбу з корупцією та відновлення правосуддя, поліпшення правоохоронної системи, реформування державного управління. Це Закони України «Про добровільне об'єднання територіальних громад», «Про Національну поліції», «Про державну службу», «Про державний бюро розслідувань», «Про судоустрій і статус суддів», «Про забезпечення права на справедливий суд», «Про електронний комерції» та інші» - зазначила керівник Постійної делегації ВРУ.

Під час виступу Людмила Денісова зазначила, що якісне проведення реформ передбачає взаємодію, як між різними гілками влади всередині певної держави, так і між країнами на міжнародній арені.

Також вона запевнила членів делегацій держав-членів ПАЧЕС у тому, що Парламент України і далі буде докладати максимальних зусиль для досягнення процвітання своєї країни, а також розвитку Чорноморського регіону як простору, де панують принципи відкритого міжнародного співробітництва та партнерства, демократії і ринкової економіки, щоб регіон Чорного моря зайняв належне місце в європейській інтеграції.

Водночас, керівник української делегації наголосила, що ефективному проведенню реформ в Україні перешкоджають існуючі конфлікти в регіоні ЧЕС, окупація Росією Криму та розгорнута нею агресія на Сході країни. Це заважає і повноцінній участі держав-членів ЧЕС в досягненні Організацією її статутних цілей по «перетворенню регіону ЧЕС у регіон миру, стабільності і процвітання».

«Агресивні дії Росії спрямовані на виснаження української економіки і підрив суспільно-політичної стабільності. Мета Росії відома всьому світу! Це - знищення держави Україна і захоплення нашої території!» - зазначила Людмила Денісова.

Керівник Постійної делегації ВРУ нагадала, що належну оцінку збройної агресії РФ проти України надано в численних рішеннях парламентських асамблей впливових міжнародних організацій. «Так, у недавній резолюції ПАРЄ - організації, що об'єднує законодавців 46 держав, які представляють інтереси понад півмільярда громадян Європи, підтверджено: здійснення Російською Федерацією агресії щодо України, порушення її суверенітету і територіальної цілісності; засуджені незаконна анексія Росією Криму та його інтеграція в РФ всупереч міжнародному праву, статуту Ради Європи» - наголосила вона.

У цьому зв'язку, українська сторона підкреслила, що ПАЧЕС так само не може продовжувати закривати очі на віроломство Росії і повинна засудити збройну агресію РФ проти України.

Як зазначила Людмила Денісова, Декларація ГА ПАЧЕС «Через економічну співпрацю до миру, стабільності і процвітання в регіоні ЧЕС», яка була прийнята на її 47 сесії в Москві 30 червня 2016 року перебуває в дисонансі з загальними заявами ЧЕС на урядовому рівні. Шляхом використання принципу консенсусу, Росія прибирає з урядових заяв такі терміни, як статутні «мир, стабільність і процвітання», «мирне врегулювання конфліктів»  тощо.

«Продовжуючи здійснювати збройну агресію проти України, РФ порушила найважливіші цілі і принципи ЧЕС: діяти в дусі дружби і добросусідства, зміцнювати взаємоповагу і довіру, діалог і співробітництво між державами-членами. Маючи потужну загрозу безпеці, ми змушені переорієнтувати свої ресурси не на розвиток, а на оборону і політику стримування» - відзначила керівник Постійної делегації ВРУ.

Проте, зі слів Людмили Денісової, навіть в таких важких умовах Україна продовжує реалізовувати необхідні їй реформи.

Керівник української делегації наголосила, що принцип ОЧЕС - «діяти в дусі дружби і добросусідства, зміцнювати взаємоповагу і довіру, діалог і співпрацю між державами-членами» й закликала всі країни Чорноморського регіону діяти відповідно до цього принципу, не допускати його порушення, поважати ключові позиції мирного співіснування і добросусідства.

Також, у ході свого виступу, Людмила Денісова зазначила, що Україна розраховує на послідовність її партнерів, їх відданість міжнародному праву і повагу територіальної цілісності і суверенітету України.

«Тільки консолідованими зусиллями, ми зможемо реформувати і розвинути наш регіон, як окремо всередині кожної держави-члена ЧЕС, так і в цілому Чорноморський регіон, повернути в нього мир, безпеку і процвітання» - резюмувала вона.

Окремо Людмила Денісова висловила обурення Декларацією, прийнятою на 47-му засіданні ГА ПАЧЕС у Москві, участь у якій не брали українська та грузинська делегації, й на якій до Регламенту Асамблеї було прийнято зміни, що не відповідають міжнародним парламентським традиціям.

«Дані правки знаходяться у повному протиріччі не лише регламентним нормам більшості Парламентських асамблей, але й національних парламентів держав-членів ОЧЕС» - наголосила вона.

Людмила Денісова зазначила, що прийнятими змінами, до Регламенту ПАЧЕС було введено безпрецедентну норму, за якою члена Асамблеї, який порушить порядок та правила процедури, можна позбавити не лише права голосу, а й мандату ПАЧЕС.

«Дана норма повністю суперечить статті 3 Регламенту ПАЧЕС «Членство», якою не передбачено можливості позбавлення мандата ПАЧЕС. Разом з тим, жодна асамблея не містить регламентних положень щодо колективної відповідальності делегацій» - зазначила Людмила Денісова.

Керівник української делегації закликала усіх членів ПАЧЕС дуже уважно підійти до цього питання, переглянути дані норми й надалі не допускати невідповідності прийнятими Асамблеєю документів актам міжнародного права.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00