Перший заступник Голови Верховної України як представник країни в гуманітарній підгрупі Тристоронньої Контактної Групи взяла участь в зустрічі  міністрів закордонних справ нормандського формату у складі української делегації. За наполяганням української сторони ключовими темами були гуманітарна і безпекова проблематика.

«Ми наполягаємо на розблокуванні процесу звільнення заручників і  вимагаємо їх звільнення до початку 2017 року, - наголосила Перший заступник Голови Верховної Ради України І.Геращенко і додала. - Ми вимагаємо негайного звільнення 57 заручників, утримання яких підтвердили представники ОРДЛО. Для цього ми звернулися до представників країн Нормандського формату із пропозицією дати доручення гуманітарній підгрупі ТКГ знайти компроміс щодо дати звільнення усіх заручників».

Ірина Геращенко підкреслила, що Україна також звернулася до Російської Федерації із вимогою вплинути на контрольованих нею бойовиків ОРДЛО та негайно звільнити й повернути до батьків  підлітків, які були безпідставно затримані та звинувачені у "диверсіях".

Під час переговорів представників країн Нормандського формату українська делегація серед іншого звернула увагу на необхідність відкриття КПВВ «Золоте», робота якого заблокована бойовиками з березня ц.р. У цьому контексті українська стона також порушила питання безпеки КПВВ, які регулярно обстрілюються зі сторони незаконних збройних формувань.

«Лише протягом листопада КПВВ обстрілювалися бойовиками 317 разів. Україна наполягає на посиленні роботи місії СММ ОБСЄ, яка має працювати цілодобово, та повному допуску спостерігачів Місії на усю тимчасово окуповану територію», - підкреслила Ірина Геращенко.

За словами Першого заступника Голови Верховної Ради України на зустрічі високого рівня було обговорено проблему водопостачання та низку екологічних питань, які назріли на тимчасово окупованій території, й вимагають негайного реагування.

«Затоплені шахти, розбомблені ферми в Тоненькому поблизу Авдіївки, зруйновані зерносховища зі спаленим зерном цьогорічного врожаю поблизу Мар'їнки, ситуація із свинофермою в Бахмутському районі – усе це аспекти можливої екологічної катастрофи на Донбасі, спровокованої діями Російської Федерації», - зазначила Уповноважений Президента України.

У цьому контексті Ірина Геращенко особливо наголосила на проблемі водопостачання на тимчасово окупованій території. Зокрема, вона підкреслила, що через дії бойовиків було зруйновано водовід у Торецьку, і як наслідок - 50-тисячне місто тиждень лишалось без води. Окрім того, Перший віце-спікер зазначила, що Росія, яка несе відповідальність за дії контрольованих нею бойовиків, повинна вжити негайних заходів реагування. 

Ірина Геращенко зазначила, що російська сторона уникає обговорення безпекових та гуманітарних питань, а зосереджується лише на політичних. «Україна насамперед вважає пріоритетними безпековий, гуманітарний блок та звільнення заручників і продовжуватиме пошук політико-дипломатичних шляхів врегулювання ситуації», - наголосила політик.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50