Підкомітетом з питань гендерної рівності і недискримінації Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин  спільно з Радою Європи організовано Міжнародну конференцію  на тему: "Представництво жінок у політиці в країнах Східного партнерства - регіональне дослідження та обмін інформацією", на якій  було презентовано ключові висновки щодо кожної  країни, а також досліджено принципи та кращі практики, заходи підтримки та стратегії , які можуть  бути прийняті в регіоні задля підвищення рівня політичної участі жінок, а також передбачено пріоритетні заходи технічного сприяння Ради Європи на найближчі три роки.
Захід, зокрема,  підготовлено на основі висновків  регіональної конференції "Участь жінок у суспільному та політичному житті в країнах Східного партнерства", яка відбулася в Кишиневі (Молдова) 10 грудня 2013 року в рамках впровадження 1 та 4 стратегічних цілей  "Боротьба з гендерними стереотипами та сексизмом"  та "Досягнення збалансованого представництва жінок та чоловіків у процесі ухвалення політичних  та суспільно-важливих рішень", Стратегії гендерної рівності Ради Європи на 2014-2017 роки. У конференції  взяли  участь народні депутати України, представники уряду, Ради Європи, дипломати, представники міжнародних організацій.

Недостатня присутність жінок у політичному житті суттєво підриває демократичні процеси в країнах Східного партнерства – такі висновки регіонального дослідження щодо представництва жінок у політиці.

Демократія має застосовуватися як до всіх жінок,  так і  чоловіків. Про це заявляли учасники конференції Ради Європи “Представництво жінок у політиці в країнах Східного партнерства – регіональне дослідження та обмін інформацією”, що відбулася у Києві (Україна) 1 грудня 2016 року.

До сьогоднішнього заходу долучилися понад вісімдесят представників законодавчих органів, органів адміністрування виборів, журналістів, жіночих громадських організацій та незалежних гендерних експертів з країн Східного партнерства. Під час конференції було обговорено поточний стан справ на основі фактів та цифр, а також питання подальших заходів підтримки та стратегії щодо збільшення рівня представництва жінок у політиці у країнах Східного партнерства.

У вступній промові Ірина Суслова, голова Підкомітету з питань гендерної рівності та недискримінації, вкотре наголосила на відданості України своїм зобов’язанням перед Радою Європи у сфері забезпечення кращого представництва жінок у політиці та у виборчому процесі.

“Незважаючи на труднощі у забезпеченні належної участі та представництва жінок у політичному та суспільному житті, ми з оптимізмом дивимося в майбутнє. Одним з ключових пріоритетів є забезпечення працевлаштування жінок - внутрішньо переміщених осіб та їхня інтеграція у територіальних громадах” – зазначила  Наталія Федорович, заступник Міністра соціальної політики України.  

Франсуа Фрідріх, керівник Управління Ради Європи зі сприяння у виборчих процесах та переписі населення, зазначив, що участь жінок є не лише питанням демократії, а також і здебільшого питанням прав людини. Він також запропонував продовжити подальшу співпрацю у забезпеченні таких прав у країнах Східного партнерства.

  У дослідженні зазначено, що існує безпосередній зв’язок між країнами з недостатнім представництвом жінок у політиці та рівнем насильства проти жінок. З огляду на це, Хюг Мінгареллі, Посол ЄС в Україні, наголосив на тому, що “необхідно мобілізувати всі ресурси задля попередження гендерного насильства і що в цьому  особлива роль  належить Раді Європи, зокрема, її Стамбульській конвенції, яка є досить цінним політичним механізмом для боротьби з насильством проти жінок , тож му необхідно, щоб усі країни, які представлені на цій конференції, її ратифікували”.

Регіональне дослідження містить ряд спеціальних для кожної країни та загальних рекомендацій для політичних партій, урядів та провладних партій, що можуть бути реалізовані через низку заходів у рамках проекту “Реформування виборчого законодавства і практики та розвиток регіональної співпраці”, що впроваджуєтьсят Директоратом Ради Європи з питань демократії в межах Рамкової програми співробітництва Європейського Союзу та Ради Європи для країн Східного партнерства.
Член Національних Зборів Вірменії Теван Погхосян переконаний, що для прийняття рішень не має значення ти чоловік чи жінка, "головне щоб людина виконувала свої посадові обов'язки".
"Тридцять відсотків Парламенту Молдови становлять жінки. Цінність жінки впливає позитивно на демократичний процес, адже це демонструє європейський досвід" - наголосила Валентина Буліга, член Парламенту Молдови,  яка вже 12 років очолює жіночу організацію Демократичної  партії Молдови.
За словами Тінатін Бокучави, члена Парламенту Грузії, National Democratic Institute здійснив дослідження, що 64 % грузинів переконані. що в Грузії немає гендерної рівності.

 


 


 


 


 



 


Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31