Спільна заява була зроблена головою Комітету з економічних питань, науки, технологій і навколишнього середовища Парламентської асамблеї ОБСЄ Нільсою Сеною (депутат парламенту Португалії), заступником голови зазначеного Комітету Артуром Герасимовим (Україна) і доповідачем Комітету Марієттою Тідей (депутатом парламенту Італії).

 29 листопада 2016 р. у Копенгагені, вітаючи відкриття нового безпечного конфайнменту об'єкту «Укриття» над Чорнобильською АЕС в Україні – місця найгіршої аварії в світовій історії ядерної енергетики, керівництво Загального комітету з економічних питань, науки, технологій і навколишнього середовища Парламентської Асамблеї ОБСЄ оприлюднило таку заяву:


«Від імені Загального комітету з економічних питань, науки, технологій і навколишнього середовища Парламентської асамблеї ОБСЄ ми вітаємо ці значні колективні зусилля задля перетворення Чорнобиля на безпечне місце. Величезна металева структура, поміщена сьогодні над поламаним четвертим реактором ядерної електростанції, не лише убезпечить Україну і наступні покоління у всій Європі, він також є символом готовності міжнародного співтовариства вирішувати проблеми, що залишила нам у спадщину ця трагедії навіть дотепер, через три десятиліття після Чорнобильської катастрофи 1986 року.

В той час, як ми ніколи не повинні забувати про трагічну катастрофу 30 років тому, ми сподіваємося, що цей купол не тільки захистить майбутні покоління від витоку радіації, але і допоможе раз і назавжди закрити трагічний розділ Чорнобильській трагедії».

У резолюції, прийнятій Комітетом у липні цього року в м. Тбілісі (Грузія) під час щорічної сесії ПА ОБСЄ, зазначалося, що «через 30 років після Чорнобильської катастрофи, її уроки все ще вивчаються, і цьогорічний ювілей нагадує нам про величезну відповідальність перед нинішнім і майбутніми поколіннями у забезпеченні того, щоб такі аварії, як Чорнобиль і Фукусіма, ніколи не повторилися».

Також у резолюції, головним ініціатором якої був Віктор Гумінський (депутат парламенту Білорусі), підкреслювалося, що «незважаючи на зусилля, що докладаються для мінімізації негативних наслідків катастрофи на Чорнобильській АЕС, сьогоденні екологічні проблеми та їхнє вирішення вимагає використання передових сучасних технологій». У резолюції наголошується на тому, що "співпраця між міжнародними організаціями, урядами країн і неурядовими організаціями має бути спрямована на довгострокове вирішення комплексних проблем, викликаних Чорнобильською катастрофою».

У  документі також  наголошується на  необхідності продовження зусиль на національному та міжнародному рівнях «задля пом'якшення медичних, екологічних, соціальних та економічних наслідків катастрофи, а також з метою сприяння відновленню та розвитку постраждалих районів».

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18