Ключовими темами зустрічі були проведення реформ в Україні та безпекова ситуація на Донбасі.

Перший заступник Голови Верховної Ради України зазначила, що, зокрема, свідченням прагнення реформ у боротьбі з корупцією є факт запровадження системи електронного декларування, а також наголосила, що на порядку денному роботи Верховної Ради України нинішньої сесії,  зокрема і питання проведення судової реформи та питання децентралізації.

І. Геращенко окреслила складну безпекову та гуманітарну ситуацію, що склалася на Сході України, а також наголосила на масовому порушенні прав людини на тимчасово окупованих територіях Донбасу і Криму.

Представник України у гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Сході України І. Геращенко наголосила на важливості послідовного, а не паралельного виконання безпекового, гуманітарного та політичного блоків, та зауважила, що без виконання безпекового та гуманітарного блоків переходити до політичного блоку, зокрема питання виборів, неможливо.

Перший заступник Голови Верховної Ради України закликала бельгійську сторону сприяти отриманню Україною безвізового режиму з огляду на виконання повністю плану дій з візової лібералізації, а також ратифікації європейськими партнерами Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Під час зустрічі також сторони обговорили питання продовження санкцій проти Російської Федерації до повного виконання Мінських угод.

І. Геращенко подякувала бельгійській стороні за підтримку суверенітету і територіальної цілісності України і в цьому контексті підкреслила важливість поглиблення двостороннього міжпарламентського діалогу і координації зусиль на всіх міжнародних парламентських майданчиках.

Також, обговорюючи останнє засідання Міжпарламентського Союзу та його рішення провести наступну зустріч МПС у Санкт-Петербурзі, Ірина Геращенко висловила позицію українського парламенту, який висловлює обурення цим рішенням щодо проведення високого форуму в країні, яка безпосередньо причетна до сучасних воєнних конфліктів та масових порушень прав людини, до загибелі тисяч мирних жителів як на окупованих територіях України, так і в Сирії. Вона нагадала також, що останні вибори в Держдуму Російської Федерації пройшли і в окупованому Криму, що законність виборів в Криму не визнана країнами ЄС, і що потрібно розглядати спроби Російської Федерації провести на своїй території міжпарламентські зустрічі високого рівня як, зокрема, спосіб легітимізувати незаконну Думу, обрану в т.ч. на окупованій українській території.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30