Відбулося  засідання  "круглого столу"  на тему: "Свобода слова в сучасному інформаційному просторі 2016", організоване за підтримки Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики та Комітету з питань інформатизації та зв'язку.

Усвідомлюючи  важливість забезпечення свободи слова як одного з фундаментальних прав людини і головного чинника громадянських свобод, що сприяє стрімкому розвитку громадянського суспільства, а також соціально-економічному зростанню держави, було ухвалено рішення щодо проведення зазначеного заходу. До участі долучилися представники  компанії Google Україна,  Телекомунікаційної  палати України, Кабінету Міністрів України, Міністерства інформаційної політики України, Міністерства економічного розвитку України.


Голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар  акцентувала увагу на тому,  що сучасний світ змінюється надзвичайно стрімко. "Спочатку з'явилася електронна пошта, потім Google, який знає все. Нові засоби комунікації витісняють старі. Невдовзі буде лише інтернет мовлення" - зазначила промовець. За її словами, в українському законодавстві чимало прогалин, тож слід створити необхідні  можливості для роботи усіх аудіовізуальних засобів. "Україна змінюватиметься надзвичайно швидко завдяки їм. 3G  й  Wi-Fi мають бути в кожному селі" - сказала В. Сюмар.

На думку голови Комітету з питань інформатизації та зв'язку  Олександра Данченка, свобода інтернету як і свобода слова, є одним з важливих чинників демократичного суспільства. Над цим питанням працюють усі цивілізовані країни світу.

"Захист свободи слова в Україні на сьогодні є досить складною проблемою. Ми мусимо привернути увагу влади до цього, адже свобода слова сприятиме розвитку суспільства загалом", - наголосив  директор по зв'язках з органами державної влади  компанії Google Україна Олег Якимчук.

Повертаючись до питання законодавчого забезпечення  захисту свободи слова в Україні,  Вікторія Сюмар  наголосила, що наразі в парламенті розробляється закон щодо аудіовізуальних послуг, який  спрямовуватиме українське суспільство до нових умов життя. "Держава не повинна регулювати сферу інтернету. На сьогодні Україна поміж лідерів з інтелектуального піратства у світі. Не поважаючи авторського права, ми не матимемо  шансів потрапити до цивілізації. Український досвід тиску на засоби масової інформації  знаходиться не в законодавчому полі. У роботі над проектом закону ми шукаємо підходи, які не дозволятимуть блокувати інтернет сайти до рішення суду. Тож свобода слова в інтернеті - один з базових пріоритетів.  Натомість деякі інтернет сайти є певними "зливними бачками" для брудної інформації" - зазначила вона. На  думку парламентарія, в інтернеті має бути саморегуляція, яка допомагатиме відрізняти "зерна від плевел". "Свобода працює разом з відповідальністю. Свобода непорушна, але відповідальність має бути також. Адже ви знаєте, що в умовах гібридної війни  перед тим, як ідуть танки, відповідно працюють телеканали"  - підсумувала В. Сюмар.

Визнаючи той факт, що реалізація права на свободу думок і їх вільне вираження є однією з найважливіших основ ліберального суспільства, а втілення цього права можливе лише в демократичному середовищі, яке надає гарантії для його захисту, створює умови для участі громадян в державному процесі і відіграє важливу роль у розвитку і зміцненні демократичної системи, висловлюючи занепокоєння з приводу того, що порушення прав на свободу слова продовжують відбуватися (в тому числі в Інтернеті), та акцентуючи увагу на тенденції до збільшення кількості обмежень свободи слова, наголошуючи на тому, що питання національної безпеки не повинно використовуватися для необґрунтованого або довільного обмеження права на свободу думок і їх вираження, учасники "круглого столу" визначили актуальні питання у сфері дотримання свободи слова,  зважаючи на  складну політичну та соціально-економічну ситуацію в Україні. В результаті дискусії було ухвалено рішення щодо необхідності вжити всіх можливих заходів для дотримання свободи слова в Україні,  а також закликати уряд, громадянське суспільство та індустрію  об'єднати зусилля  щодо забезпечення свободи слова в Україні, привернути увагу представників державної влади до загроз, що постали стосовно свободи слова та необхідності її захисту, підвищити рівень обізнаності серед найвищого рівня представництва органів державної влади щодо позитивних результатів захисту свободи слова для держави та суспільства. 



Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00