Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування провів виїзні комітетські слухання з питань стану реалізації законодавства про адміністративні послуги.

Перший заступник Голови Комітету Олена Ледовських зазначала, що Комітет традиційно приділяє значну увагу питанню організації надання адміністративних послуг, і в цьому сенсі проведення слухань в Київському міському дозвільному центрі є знаковим. Вона наголосила, що «Центр є одним з кращих зразків організації надання адміністративних послуг, а його керівник не тільки очолює цей Центр, а й виступає головою громадської організації «Всеукраїнська асоціація центрів надання адміністративних послуг», яка зможе стати потужним лобістом в питаннях створення належних умов та якості надання адміністративних послуг громадянам України, представляючи спільну позицію представників центрів надання адміністративних послуг у відносинах з органами державної влади».

Під час заходу було відзначено, що дані слухання не є першим кроком за цим напрямком роботи Комітету, та вказувалось, що аналогічні слухання були проведені в грудні 2015 року у м. Вінниці, а в березні 2016 року в м. Рівному був проведений круглий стіл з обговорення практики впровадження Закону України «Про адміністративні послуги».

Дискусію викликали питання протидії деяких центральних органів виконавчої влади процесу децентралізації надання адміністративних послуг, створення власних сервісних центрів замість надання відповідних послуг через центри надання адміністративних послуг.

Окремо було розглянуто питання утворення обласними державними адміністраціями комунальних підприємств в обласних центрах, які надають окремі послуги. Всі учасники слухань висловили негативну позицію щодо такої практики, оскільки логіка, закладена у визначені системи центрів надання адміністративних послуг полягає в тому, що ці центри утворюються на найближчому для населення рівні, тобто міста, селища, села. Утворюючі вказані комунальні підприємства, на думку учасників слухань, обласні адміністрації здійснюють нераціональне використання фінансових ресурсів, які можна було б направити на створення центрів надання адміністративних послуг у містах районного значення, або збільшити фінансування вже існуючих центрів з метою підвищення рівня якості послуг.

Керівники центрів надання адміністративних послуг, представники органів місцевого самоврядування та їх провідних асоціацій, громадянського суспільства, експертного і наукового середовища наголошували на необхідності і в подальшому здійснення Комітетом контролю за діяльністю центральних органів виконавчої влади в частині дотримання ними визначеного законодавчими актами курсу на децентралізацію надання адміністративних послуг, а також постійного супроводження питання організації надання адміністративних послуг з метою оперативного реагування у випадках необхідності внесення уточнень в законодавче регулювання цієї сфери.

Крім того, пропонувалося рекомендувати Кабінету Міністрів України забезпечити належну координацію діяльності міністерств та інших центральних органів виконавчої влади щодо формування та реалізації державної політики у сфері надання адміністративних послуг, надавати підтримку новим об’єднаним територіальним громадам, утвореним у рамках реформи місцевого самоврядування, з метою створення центрів надання адміністративних послуг, а Міністерству економічного розвитку і торгівлі України продовжити роботу щодо координації діяльності та моніторингу функціонування центрів надання адміністративних послуг, орієнтуючись на найважливіші кількісні та якісні показники їхньої діяльності з регулярним оприлюдненням оновлених даних про динаміку розвитку.

Народні депутати України звертали увагу на суттєві недоліки в роботі центральних органів виконавчої влади, які, зокрема, полягають у створенні штучних перешкод, а іноді і відмові у децентралізації надання адміністративних послуг. Наголошувалось, що складається ситуація, коли європейські організації вкладають ресурси у створення системи надання якісних адміністративних послуг громадянам України, а органи влади виявляють небажання в повній мірі використати цей ресурс.

 

Комітет підтвердив свою позицію бути платформою для спілкування та консолідації інтересів органів державної влади, органів місцевого самоврядування та їх асоціацій, громадських об’єднань, експертного середовища, зокрема і з питань реалізації реформи у сфері надання адміністративних послуг. Народні депутати України запевнили учасників заходу, що дискусія з цього питання буде продовжена в стінах Комітету, буде затверджено Рекомендації комітетських слухань органам державної влади та місцевого самоврядування, утворено Робочу групу з підготовки законопроекту щодо вирішення наявних у законодавстві проблемних питань у сфері надання адміністративних послуг.

Участь у заході взяли народні депутати України, представники центральних органів виконавчої влади, керівники центрів надання адміністративних послуг, представники органів місцевого самоврядування та їх провідних асоціацій, громадянського суспільства, експертного і наукового середовища.

Комітетські слухання було проведено 19 жовтня спільно з Департаментом (Центром) надання адміністративних послуг виконавчого органу Київської міської ради (Київська міська державна адміністрація) за сприяння і підтримки Проекту «Реформа управління на сході України», що впроваджується Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, Проекту Академії Фольке Бернадотта «Місцеве самоврядування та верховенство права», Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво».

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30