Під час зустрічі  було розглянуто  практичні кейси, спрямовані на вирішення етичних дилем. Захід мав на меті підвищення якості парламентського процесу через підтримку міжпартійного діалогу і просування етичних стандартів у парламенті. В рамках  ряду заходів передбачається створення діалогового майданчика для обговорення етичних дилем, що забезпечить інклюзивний процес напрацювання Кодексу парламентської етики або іншого механізму регулювання парламентської етики, "власниками" якого є  народні депутати.


Один з таких майданчиків було започатковано влітку  під час зустрічі з Петом Коксом у контексті проекту Лабораторії законодавчих ініціатив ,"Підтримка демократичної політичної культури у Верховній Раді через політичний діалог та етичні стандарти",  за підтримки Програми Матра (Посольство Королівства Нідерланди) та у партнерстві з проектом БДІПЛ ОБСЄ «Зміцнення діалогу між громадянським суспільством і ключовими державними установами в Україні в сфері людського виміру», Нідерландським інститутом багатопартійної демократії та за сприяння Програми USAID "РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво".

На думку Ігоря Когутадиректора Програми USAID "РАДА": відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво",  парламентська етика - один із наріжних каменів діяльності програми у співпраці із ОБСЄ БДІПЛ. "Зустрічі на рівні експертів неурядових організацій дають змогу  "протестувати" гру навколо кейсів із складними етичними викликами, яку пізніше буде представлено нардепам. Наша мета – інклюзивність та залучення парламентаріїв для обговорення етичних стандартів та громадянського суспільства для діалогу. Ми будемо раді бачити як результат діяльності "Етичний кодекс", але вирішувати мають народні депутати. Запрошуємо для наполегливої роботи" -  сказав він.

За словами Маргіт Сутроп, професора практичної філософії, голови Центру етики Університету Тарту,  етичний кодекс необхідний у діяльності Європарламенту зокрема. "В Естонії було багато "гарячих дебатів", та процес прийняття кодексу був дуже не простий. Навіщо записувати у Кодекс те, що здається і так зрозумілим дорослим людям? Ми готові поділитися досвідом, чому так важливо саме зафіксувати певні норми в кодексі та презентувати його людям. В Естонії навіть спікер парламенту не була переконана, що написаний кодекс допоможе змінити ситуацію"- наголосила промовець.

Довідково:Проект "Підтримка демократичної політичної культури у Верховній Раді  через політичний діалог та етичні стандарти" - це проект Лабораторії законодавчих ініціатив,  спрямований на підвищення якості парламентського процесу через підтримку міжпартійного діалогу і просування етичних стандартів в парламенті. Створення міжпартійного діалогового майданчика  для обговорення етичних дилем.  Дискусії у форматі світових кафе за участі провідних експертів БДІПЛ ОБСЄ та Нідерландського інституту багатопартійної демократії для фасилітації діалогу.  Інклюзивний процес напрацювання Кодексу парламентської етики або іншого механізму регулювання, "власниками" якого є депутати.

Кая Каллас - естонський політик, член Партії  реформ Естонії з 2010 р., у 2011 р. отримала мандат члена Рійгікогу. Депутат Європейського парламенту з 2014р.






Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50