«Посилення позицій жінок в українській політиці і органах державного управління є дуже позитивним сигналом, що відповідає реалістичній оцінці фахового, професійного, освітнього, патріотичного потенціалу українок. Ключове - зростає не лише представництво жінок в українській владі, але зростає їх реальний вплив на прийняття рішень і формування порядку денного, і в уряді, і в Верховній Раді, і в регіональній владі», - наголосила Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко в ході установчої зустрічі з нагоди початку проекту «Жінки на чолі реформ», ініційованого Представництвом НАТО в Україні, у четвер, 20 жовтня.

Дебати за участі народних депутатів України, представників органів виконавчої влади та послів країн-членів НАТО були присвячені ролі жінок у забезпеченні реформ та значущих змін в українському суспільстві.

Учасники зустрічі були солідарні у тому, що протягом останнього часу Україні вдалось досягнути прогресу у досягненні ґендерної рівності, а українські жінки дедалі активніше реалізують себе в усіх, без винятку, сферах суспільної діяльності та об’єднуються, щоб ініціювати й впроваджувати реформи в Україні.

«Останні два роки змінили сприйняття жінки, що робить кар'єру, у суспільстві та розуміння їх ролі у політиці. Сьогодні жінки очолюють шість ключових комітетів у Верховній Раді України, а робота жінок-депутатів є прикладом високого професійного рівня, зокрема, у підготовці законопроектів. Окрім того, важливо, що жінки, не залежно від їхньої фракційної приналежності, демонструють єдність щодо вирішення нагальних соціальних питань», - зауважила Перший заступник Голови Верховної Ради України.

«Нових лідерок народжує сама війна. Під час Майдану, серед учасників подій було близько 45% жінок. І наразі у Збройних Силах України проходять службу майже 20 тисяч жінок», - підкреслила Ірина Геращенко. Вона зазначила, що конфлікт на Донбасі дав поштовх багатьом змінам у суспільстві, зокрема, й активному залученню жінок до миротворчих процесів, встановлення миру, відбудови та реформування країни.

«Сьогодні дійсно багато жінок - волонтерки, громадські активістки, матері та дружини полонених, - роблять надважливий внесок у процеси відновлення миру. І в найближчий час ця роль тільки зростатиме, сприятиме започаткуванню інклюзивного діалогу громад на Донбасі», - додала політик.

Відзначаючи в цілому поліпшення ситуації в питаннях гендерної рівності, Ірина Геращенко зазначила, що найбільш проблемною ситуація залишається в силових структурах, які демонструють невиправдано низьку присутність жінок на керівних посадах. Вона розкритикувала фактичну відсутність впливу жінок на прийняття рішень у сфері національної безпеки та оборони України. Саме ця сфера лишається найбільш консервативною та закритою для українок.

Зокрема, Ірина Геращенко підкреслила, що із майже 20 тисяч жінок-військовослужбовців Збройних Сил України, лише 2,5 тисячі мають офіцерське звання.

«У День захисника України серед списку нагороджених не було жодної жінки-військовослужбовця, хоча жінки на рівні з чоловіками захищають Країну, і я особисто зустрічала на передовій жінок-військових, жінок-медиків, які вражали мужністю і професіоналізмом. Це серйозний показник стереотипів щодо жінок у сфері національної безпеки та оборони», - зазначила Ірина Геращенко.

«Я звернула увагу керівників силових структур на цей факт. І наразі одним із ключових завдань жінок-парламентарів вважаю роботу боротьбу з ґендерними стереотипами саме в силових структурах», - додала Перший заступник Голови Верховної Ради України.

За її словами, серед напрямків такої роботи повинне стати посилення парламентського контролю у сфері національної безпеки та оборони. Окрім того, жінки-депутати стежитимуть як виконується наказ Міністра оборони України «Про затвердження змін до тимчасових переліків військово-облікових спеціальностей і штатних посад рядового, сержантського і старшинського складу та військовослужбовців-жінок і тарифних переліків посад вищезазначених військовослужбовців» відповідно до якого, для жінок стали доступними 63 раніше заборонені професії.

Присутні посли країн-членів НАТО були солідарні у тому, що українські жінки-політики дуже активно працюють над встановленням миру та поверненням незаконно окупованих територій і повинні відігравати більшу роль у прийнятті рішень у силових структурах. Країни-члени НАТО в свою чергу готові підтримувати зміни у цій сфері інституційно, організаційно та фінансово.

Участь у заході також взяли народні депутати України Марія Іонова, Ірина Луценко та Ольга Богомолець, Посол Великої Британії в Україні Джудіт Гоф, Посол Сполучених Штатів Америки в Україні Марі Йованович та Голова Представництва НАТО в Україні, Директор Офісу зв’язку НАТО Александер Вінніков.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50