Заступник Голови Верховної Ради України О.І.Сироїд провела зустріч з офіційною делегацією Кнесету Держави Ізраїль, зокрема, з Єхіелем Баром та Навою Бокер – Заступниками Спікера Кнессету, Давідом Бітаном – Головою коаліції, Дафною Капланскі – координатором з міжнародних відносин Євро-азіатської секції Кнесет тощо.

Під час розмови учасники обговорили широке коло питань щодо подальшої співпраці України з Ізраїлем, зокрема у сфері науки, медицини, освіти та бізнесу, а також на рівні парламентів обох країн.

О.Сироїд подякувала гостям за участь у заходах, присвячених відзначенню 75-ї річниці трагедії у Бабиному Яру, привітала із 25-річчям встановлення дипломатичних відносин між країнами, а також висловила співчуття з приводу смерті колишнього Президента Держави Ізраїль Шимона Переса.

Заступник Голови Верховної Ради наголосила, що «досвід Ізраїлю -унікальний для України як досвід держави, яка є успішною в умовах постійної загрози». «Ізраїль бореться фактично за свою державність впродовж багатьох десятиліть, але при цьому продовжує будувати не лише одну з найпотужніших армій у світі, а й успішну освіту, успішну якісну медицину, систему соціального захисту, - підкреслила вона.

На переконання О.Сироїд, найважливіше для держави – розуміти реальність і визначати головне. «Якщо розуміти реальність, то можливо потрібно поставити її на покуті і довкола неї побудувати всі інші пріоритети! – наголосила вона і додала. - Досвід Ізраїлю нас цьому вчить».

Іншим важливим уроком для України вона назвала вміння Ізраїлю  захищати свої національні інтереси. «Якщо спостерігати і слухати, як ізраїльські державники говорять про себе, перебуваючи під постійною загрозою, то ніколи не було виправдування, - зауважила Заступник Голови парламенту. – Вони ніколи не виправдовують свого існування, не виправдовуються, чому вони живуть на цій землі».

О.Сироїд вважає, що «це те, чому повинні українці навчитись робити – не пояснювати нікому, чому вони тут живуть – вони живуть тут тому, що це їхня земля». Її колега з ізраїльського Кнесету у якості доказу такої позиції навів вислів, який використовує, коли говорить з представниками воюючих сусідів: «Ви хочете тут жити поруч з нами чи замість нас? Якщо хочете замість нас, то цього не буде ніколи. А якщо хочете жити поруч, то давайте шукати умови для миру».

Єхіель Бар також зазначив, що «Україна є тим питанням, що єднає ізраїльський Кнесет». «Попри те, що іноді тяжко досягати певних домовленостей у Кнесеті між коаліцією і опозицією, то коли б це не стосувалось України, Ізраїльський Кнесет завжди єдиний у її підтримці», - сказав він.

Учасники зустрічі домовились щодо активізації міжпарламентської співпраці, окрім науки, культури та освіти, зокрема, і у питаннях захисту держави, безпеки і оборони, питаннях громадського контролю за військовою сферою.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30