Участь у засіданні взяли представники депутатських фракцій Верховної Ради України: «Блок Петра Порошенка», «Народний Фронт», «Опозиційний блок», «Об’єднання «Самопоміч», «Батьківщина», а також представник України у підгрупі з питань безпеки Трьохсторонньої контактної групи Євген Марчук.

На засіданні робочої групи представник України в гуманітарній підгрупі Трьохсторонньої контактної групи Ірина Геращенко поінформувала присутніх про роботу безпекової та гуманітарної груп, що працюють у Мінську.

«Досягнуті у Мінську домовленості 21 вересня щодо відведення живої сили на лінії зіткнення поблизу населених пунктів - Станиці Луганської, Золотого та Петровського - є вкрай важливими для вирішення гуманітарних питань», - зауважила Перший заступник Голови Верховної Ради України.

Вона наголосила, що «наразі для української сторони вкрай важливим лишається питання звільнення заручників, і на сьогоднішній день 111 осіб незаконно утримуються на тимчасово окупованій території Донецької та Луганської областей і, на жаль, нам відомо про долю лише 47 осіб».

За словами політика, представники України в гуманітарній підгрупі наполягають на допуску міжнародних гуманітарних організацій, зокрема Міжнародного Комітету Черевного Хреста до роботи на тимчасово окупованій території Донецької та Луганської областей.

Ірина Геращенко також зауважила, що в рамках роботи політичної підгрупи розглядаються лише питання модальності виборів, а не текст можливого закону. Вона наголосила, що в Мінську закони не пишуть і не напрацьовують, і що без встановлення сталого миру, вирішення інших безпекових та гуманітарних питань, зокрема звільнення усіх заручників, без виведення іноземної зброї, техніки і найманців, немає жодних передумов для розгляду політичного аспекту.

«Сьогодні нам відомо, що на тимчасово окупованій території Донецької та Луганської областей знаходяться 38 тисяч учасників незаконних військових формувань. Ми вимагаємо їх повного роззброєння і виведення", - заявила Ірина Геращенко.

В цьому контексті Уповноважений Президента зауважила, що українська сторона наполягатиме на створенні п’ятої підгрупи з питань відновлення кордону.

Про безпекову ситуацію та ключові досягнення чергового засідання у Мінську поінформував представник України у підгрупі з питань безпеки Трьохсторонньої контактної групи Євген Марчук.

Він зауважив, що 21 вересня, в Мінську було підписано важливе рамкове рішення Тристоронньої контактної групи про розведення живої сили і засобів протидіючих сторін на 3 ділянках розташованих на лінії зіткнення - Станиці Луганської, Золотого і Петровського в Донецькій області.

Євген Марчук зазначив, що розведення від лінії зіткнення військових підрозділів з бронетехнікою і стрілецьким озброєнням відбуватиметься по обидві сторони лінії фронту. Він поінформував, що зазначені ділянки є вкрай важливими з гуманітарної точки зору.

«У Станиці Луганській є підірваний міст і КПВВ. Це непроста проблема для місцевого населення, велика частина якого складається з людей похилого віку. Їм дуже складно ходити по цьому мосту, тому що завжди є ризик зірватися вниз. Або, наприклад, Золоте. Там теж є контрольний пункт в'їзду-виїзду, але він не працює через обстріли. А якщо обстріли припиняться, це зніме навантаження з інших КПВВ», - зазначив Є.Марчук.

Ірина Геращенко зауважила, що питання відновлення роботи КПВВ «Золоте» неодноразово розглядалось у рамках роботи гуманітарної підгрупи Трьохсторонньої контактної групи, проте відновлення роботи КПВВ завжди блокувалось іншою стороною. Враховуючи відповідні домовленості Ірина Геращенко зазначила, що тепер це питання може бути розглянуто на наступному засіданні.

«Ми будемо порушувати питання відновлення роботи КПВВ «Золоте» та відновлення об’єктів критичної інфраструктури на наступному засіданні у Мінську», - зауважила Перший заступник Голови Верховної Ради.

Євген Марчук наголосив на важливій участі представників ОБСЄ в рамках виконання зазначених домовленостей. За його словами, тепер ОБСЄ будуть фіксувати і верифікувати усі дії, передбачені угодою. Він поінформував, що наразі в угоді чітко прописано визначення терміну «порушення», та зауважив що недопуск СММ ОБСЄ визначено порушенням.

«Уперше, і це дуже важливо, ОБСЄ взяла на себе зобов'язання цілодобово проводити моніторинг ситуації - тобто, ми абсолютно точно будемо знати, хто саме і коли порушив угоду», - зауважив Євген Марчук. Також він розповів, що з метою уникнення провокацій сторони домовились про заборону проведення військових навчань на території конфлікту.

Євгеній Марчук зауважив, що виконання підписаної рамкової угоди може стати початком відведення підрозділів по всій лінії фронту.

«Є ще чотири ділянки, які будуть узгоджені під час наступного раунду переговорів 5 жовтня. Якщо перший досвід виявиться вдалим, будуть переговори, щоб поступово завершити процес відведення підрозділів по всій лінії фронту, протяжність якої становить 426 км», - наголосив Євген Марчук.

По закінченню засідання робочої депутатської групи з вироблення стратегії мирного врегулювання ситуації на сході України відбувся брифінг представника України в гуманітарній підгрупі Трьохсторонньої контактної групи Ірини Геращенко та представника України у підгрупі з питань безпеки Трьохсторонньої контактної групи Євгена Марчука.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00
16 квітня 2024 13:28