Перший заступник Голови Верховної Ради України, Уповноважений Президента України з мирного врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко в рамках зустрічі з Віце-президентом Міжнародного Комітету Червоного Хреста Крістін Беерлі обговорила питання створення спеціального механізму для пошуку зниклих безвісти осіб. 

На зустрічі також були присутні Голова Місії Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні (МКЧХ) Алан Ешліманн та заступник Голови Місії Гвенаель Равон. 

Ірина Геращенко  зауважила, що ця зустріч є символічною, адже саме сьогодні, 30 серпня, світ відзначає Міжнародний день зниклих безвісти осіб. На жаль, для сотень українських сімей від початку конфлікту на Донбасі проблема пошуку рідних стала жорстокою реальністю.

Перший заступник Голови Верховної Ради поінформувала, що на даний час безвісти зниклими вважаються 498 осіб. Ірина Геращенко наголосила, що наразі питання звільнення заручників, пошук зниклих безвісти та вирішення проблеми допуску міжнародних гуманітарних місій, зокрема і МКЧХ, до пенітенціарних установ як на тимчасово окупованих територіях, так і до утримуваних в російських тюрмах українців, є пріоритетними напрямками роботи української сторони. Вона наголосила, що ці теми перебувають у центрі уваги гуманітарної підгрупи Тристоронньої контактної групи (ТКГ) у Мінську, і підтвердила готовність української влади співпрацювати в зазначених питаннях, зокрема, й щодо відкритості для відвідин МКЧХ та іншими місіями установ пенітенціарної системи.

Уповноважений Президента висловила сподівання, що створення окремого механізму за участі МКЧХ сприятиме звільненню тих, хто незаконно утримується на тимчасово окупованих територіях України та в РФ. Під час зустрічі Ірина Геращенко поінформувала, що зазначене питання неодноразово обговорювалось у рамках гуманітарної підгрупи ТКГ у Мінську, проте такі пропозиції поки що не знайшли підтримки іншої сторони. 

Віце-президент Міжнародного Комітету Червоного Хреста Крістін Беерлі наголосила, що МКЧХ готовий до співпраці в питанні пошуку зниклих безвісти, звільнення незаконно утримуваних та інших гуманітарних аспектах.

Ірина Геращенко наголосила, що механізм звільнення заручників та пошуку безвісти зниклих осіб буде раціонально працювати виключно за участі трьох сторін – української, російської та міжнародної гуманітарної організації. Вона зазначила важливість співпраці з міжнародними гуманітарними організаціями і нагадала, що, наприклад, завдяки допуску Моніторингової місії ООН з прав людини до в'язнів на окупованих територіях, вдалось встановити долю і підтвердити місцезнаходження  42 українців, яких незаконно утримують на території ОРДЛО.

Ірина Геращенко підкреслила, що українські пенітенціарні установи відкриті для всіх міжнародних гуманітарних організацій.

Перший заступник Голови Верховної Ради поінформувала, що українська сторона наразі докладає максимум зусиль для першочергового звільнення осіб, які потребують медичної допомоги, і що в питанні звільнення заручників українська сторона готова до серйозних компромісів.

МКЧХ має значний досвід у справі звільнення заручників та пошуку безвісти зниклих осіб, і саме діяльність такої нейтральної сторони як МКЧХ буде дуже важливим чинником у цьому питанні.

Уповноважений Президента під час зустрічі також висловила занепокоєння не тільки ситуацією з незаконно утримуваними на Донбасі, але і в Криму. Зокрема, політик поінформувала про порушення прав кримськотатарського населення та застосування РФ методів каральної медицини до активістів кримських татар.

Крістін Беерлі та Ірина Геращенко також обговорили зміни до законодавства, зокрема, щодо статусу зниклих безвісти, посилення соціального захисту сімей безвісти зниклих осіб.

Також сторони обговорили низку інших гуманітарних проектів та питань.

***

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00