Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко вважає Мінські угоди важливим механізмом мирного, політико-дипломатичного врегулювання ситуації на Донбасі. Про це вона сказала у Мінську, відповідаючи на запитання білоруських журналістів під час брифінгу, присвяченому 25-річчю Незалежності України.

«Ми вважаємо, що Мінські угоди – це дуже важливий механізм мирного, політико-дипломатичного врегулювання конфлікту на Донбасі. Ми віддані саме такому шляху врегулювання ситуації. Але тут важлива позиція другої сторони», - сказала Ірина Геращенко.

Відповідаючи на запитання білоруських журналістів стосовно ескалації конфлікту на Донбасі, Ірина Геращенко зазначила, що Мінські угоди не виконуються Російською Федерацією і контрольованими нею бойовиками на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

«На жаль, угоди не виконуються за всіма пунктами, починаючи з пункту про припинення вогню, закінчуючи такими болючими для всіх українців позиціями як звільнення заручників чи поновлення контролю над ділянкою українсько-російського кордону», - сказала вона.

При цьому Ірина Геращенко наголосила: «Мінські домовленості не виконуються – але вони працюють. Чому? Тому що санкції проти РФ прив’язані до Мінських угод. Немає виконання Мінських угод – діють санкції». Вона нагадала позицію європейських країн та США, які чітко заявили, що санкції проти РФ мають тривати до повного виконання мінських угод.

Вона нагадала, що «коли в України украли Крим, а проголосувала за це вся нинішня Дума і Сенат РФ, проголосували за те, щоб ввести війська в сусідню країну, з легкістю, одноголосно, одна людина проголовувала проти». «Це відповідальність цих політиків, так званих, за те, що кожен, хто підняв руку, відповідає за вбивство українських жінок, дітей, з зруйновані міста, села, за мародерство, влаштоване на Донбасі, звідки зараз вивозяться заводи, як у роки Другої світової. Раніше фашисти, зараз так звані "браття"», - сказала Ірина Геращенко і додала: «Однак Україна дуже чітко стоїть на позиції захисту наших кордонів, наших інтересів».

«Ми розуміємо, що сьогодні захищаємо не лише територіальну цілісність України, алей безпеку і право на самовизначення, на незалежність інших країн, Білорусі, країн Балтії. І ми пишаємося нашою армією за це», - підкреслила Ірина Геращенко.

Повертаючи до теми санкцій політик зауважила, що «українським дипломатам, українській владі і Президентові, у першу чергу, довелося докласти дуже багато зусиль, аби сформувати  проукраїнську коаліцію у світі, щоб світ нас почув і усвідомив, що насправді відбувається на Донбасі і хто це розв'язав. Все, що відбувається навколо Криму - це не лише порушення територіального суверенітету, незалежності України. Це серйозна загроза безпеці Європи», - підкреслила Ірина Геращенко, згадавши інституції, котрі повинні захищати мир: «Ми бачимо непрацюючу структуру Ради безпеки ООН, ми бачимо, що жодна рекомендація, резолюція ПАРЄ не виконується. Заблоковано більшість рішень ОБСЄ». «Проте були запроваджені санкції проти РФ, завдяки Мінським угодам. Якби не було санкцій, хто знає, де були б ці " браття"  зі своїми фантазіями про "Новоросію" і "русскую весну", що принесла смерть на українські землі», - додала Ірина Геращенко.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50