28 липня Перший заступник Голови Верховної Ради України, Уповноважений Президента з мирного вирішення конфлікту на Донбасі,  представник Тристоронньої контактної групи (ТГК) Ірина Геращенко відвідала Донецьку область у рамках робочого візиту.

У ході робочого візиту на Донбас Ірина Геращенко відвідала КПВВ «Зайцеве» та «Мар’їнка», де ознайомилась із станом інфраструктури вздовж лінії зіткнення та з’ясувала актуальний стан розгортання відповідних логістичних центрів.

Ірина Геращенко акцентувала увагу на перенавантаженості роботи контрольних пунктів, які наразі пропускають по 6-7 тисяч людей за добу, у той час як їх пропускна спроможність розрахована на 2 тисячі. «Звісно, велике навантаження - через непросту безпекову ситуацію. У випадку, якщо виникають загрози, КПВВ іноді тимчасово припиняють свою роботу. Саме тому очевидно, що необхідно приймати оперативні рішення, починаючи від побуту та закінчуючи допомогою прикордонникам, збільшуючи кількісний склад їх бригад», - підкреслила Перший заступник Голови Верховної Ради.

Ірина Геращенко наголосила, що представники центральної і місцевої влади мають активніше долучатись до облаштування КПВВ. «Нещодавно Президентом України було підписано закон, згідно з яким Донеччина отримала на відбудову 3,8 млрд гривень. Впевнена, що місцева влада має знайти вихід та з цих коштів виділити гроші на побут та облаштування пунктів перетину лінії розмежування, щоб забезпечити нормальні умови для своїх громадян», - наголосила вона.

Особливо Ірина Геращенко відзначила роботу лікарні м. Курахове, яку відвідала в межах свого візиту 28 липня.

«Сьогодні нам вдалось побувати в лікарні м. Курахове, яка залишилась одна на 3 міста, оскільки медичні заклади в Красногорівці та Мар’їнці не працюють. На неї зараз потрійне навантаження. Я щаслива, що ми змогли знайти меценатів, які допомогли лікарні, і там встановили цього тижня нове медичне обладнання, на якому вже провели 7 операцій», - наголосила вона.

«Нам вдалося переобладнати операційну, але звісно, що допомога необхідна ще, і ми будемо працювати у цьому напрямку», - додала Ірина Геращенко.

Окрім того, Перший заступник Голови Верховної Ради України наголосила, що на Донбасі має бути створена достатня кількість госпітальних округів, і що цей процес має пройти із урахуванням проблем районів, які знаходяться поблизу лінії розмежування.

У рамках візиту до м. Краматорськ І. Геращенко поспілкувалась із представниками ЗМІ та громадськості.

Відповідаючи на питання громадян, народний депутат України зауважила, що в перших числах вересня Верховною Радою буде розглянуто законопроект про відбудову ушкоджених під час проведення в Донецькій області антитерористичної операції будинків.

У рамках заходу Перший заступник Голови Верховної Ради України також обговорила нагальні питання місцевого населення щодо соціальних виплат та пенсій.

Уповноважений Президента також розповіла про два ключові досягнення переговорів Мінської групи - зупинка повномасштабних військових наступів на Донеччині та збереження санкцій проти країни - агресора.

Ірина Геращенко наголосила, що на наступному засіданні Мінської групи буде розглянуто важливе питання щодо закриття неконтрольованого кордону між Україною і Росією та залучення Червоного Хреста на території, тимчасово непідконтрольній українській владі.

І.Геращенко зауважила, що першочерговим питанням для Президента та української влади в цілому лишається звільнення заручників.

Народний депутат України особливо наголосила, що питанням звільнення заручників опікується лише українська сторона ТКГ, у той час як бойовики блокують цей процес.

У рамках поїздки на Донбас вона особисто відвідала Бахмутське СІЗО, де серед інших утримуються особи, що скоїли злочини проти територіальної цілісності України. І. Геращенко акцентувала увагу, що українські пенітенціарні установи відкриті та готові до співпраці з міжнародними гуманітарними місіями на відміну від пенітенціарних установ, що знаходяться на тимчасово окупованих територіях та на території Російської Федерації, куди доступ міжнародним місіям блокується. Також в рамках візиту І. Геращенко відвідала освітній центр “Донбас Україна” та поспілкувалась із професорсько-викладацьким складом вищих навчальних закладів області.

За підсумками зустрічей І.Геращенко наголосила, що існує нагальна необхідність вирішення зазначених проблем на законодавчому рівні, і сьогодні Уряд і Парламент мають об’єднати зусилля для впровадження ефективного державного механізму допомоги громадянам на сході України.


 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18