21 липня 2016 р., в рамках реалізації Стратегії розвитку банківської системи України на найближчі 5 років, під керівництвом голови Комітету Сергія Рибалки відбулося засідання експертної робочої групи з напрацювання пакету законопроектів.

На переконання Сергія Рибалки, потрібно не лише покращити ситуацію в галузі, а й створити потужні стимули для розвитку всієї фінансової системи та повернення її обличчям до реального сектору економіки.

Учасники зустрічі обговорили систему заходів із відновлення якості активів банків, оскільки тих кроків, що вже вжила влада, явно недостатньо. Усі присутні експерти зійшлися в єдиній думці, що система гарантування вкладів та виведення банків з ринку є на сьогодні недосконалою і повинна працювати на порятунок банків, збереження активів, а також захист прав усіх вкладників.

«Дії Нацбанку за останні два роки змусили нас говорити про необхідність зміни законодавства у напрямку забезпечення прозорості діяльності НБУ та підвищення його відповідальності перед суспільством», - сказав Сергій Рибалка.

На його думку, важливою метою реалізації Стратегії розвитку банківської системи України на найближчі роки є запровадження постійно діючої системи стимулювання кредитування та загального розвитку економіки України. «Переконаний, що це одне з найголовніших довгострокових завдань влади», - підкреслив він.

За словами експертів, не менш важливим питанням є реальна загроза втрати значної частини банків із українським капіталом під час наступної кризи. Учасники засідання зійшлися на думці, що мають бути створені системні умови для розвитку різних за розмірами банків, у тому числі й спеціалізованих банків.

«Таким чином основні напрямки роботи з підготовки законопроектів на наступну парламентську сесію окреслено», - сказав Сергій Рибалка.

 

Як повідомлялося, 20 травня Комітет з питань фінансової політики і банківської діяльності рекомендував Верховній Раді, Кабінету Міністрів, НБУ та іншим органам влади врахувати в роботі проект Стратегії розвитку банківської системи України на 2016 - 2020 рр.

Проект Стратегії був також затверджений на всеукраїнському науково-практичному форумі, який пройшов 19-20 травня на базі Київського національного економічного університету ім. В.Гетьмана за участі більше двох сотень банкірів, науковців, експертів-практиків та представників фінансових та промислових асоціацій.

Громадське обговорення та доопрацювання базового проекту Стратегії було розпочато після презентації документу 18 квітня на круглому столі у Верховній Раді. Базовий проект було створено робочою групою незалежних експертів за ініціативи голови Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності Сергія Рибалки. Документ передбачає подолання існуючої кризи, створення передумов стабільності гривні і банківської системи, підвищення довіри до регулятора, а також побудову системи стимулів для прискорення економічного зростання. Серед пріоритетів на найближчі 4 роки - зміна монетарної політики в сторону сприяння економічному зростанню, перетворення держбанків в інструменти економічного розвитку, зміна структури економіки і стимулювання експорту технологічних товарів і просунутих послуг, залучення іноземного капіталу в рамках національної економічної політики, підвищення ефективності використання міжнародної допомоги.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

29 березня 2024 17:05
28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01