Подання Одеської обласної ради щодо перейменування села Матроська Ізмаїльського району Одеської області на село Матроска підтримано Комітетом з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування.

Доповідаючи питання, голова підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою Микола Федорук зазначив, що згідно з даними офіційного обліку адміністративно-територіальних одиниць України в Ізмаїльському районі Одеської області обліковується населений пункт Матроська, розташований  на відстані 6 км від районного центру - міста Ізмаїл. В селі мешкають  2530 осіб.


Голова підкомітету поінформував, що перейменування села Матроська ініційовано Матроською сільською радою у зв’язку з тим, що під час оформлення офіційних документів для мешканців цього населеного пункту (свідоцтв про народження, паспортів громадян України, технічних паспортів на будівлі, державних актів на землю тощо) використовується назва Матроска. У зв’язку з ситуацією, що склалася, жителі цього населеного пункту позбавлені можливості складання цивільно-правових угод, оскільки зазначена в документах назва населеного пункту не відповідає офіційному обліку адміністративно-територіальних одиниць Одеської області.

Інститут української мови НАН України зазначає, що назва села Матроська згадується в історичних документах різних періодів із написанням: українською мовою – «Матроска» (похідний прикметник – Матроська), російською – «Матроска» (Матросская), румунською – «Matrosca». При цьому Інститут наголошує, що у щоденному вжитку мешканців відповідної місцевості не є поширеною м’яка вимова суфікса «-ськ-». У зв’язку з цим Інститут погоджується з необхідністю перейменування села Матроська Ізмаїльського району Одеської області на село Матроска.

Члени Комітету взяли до уваги, що питання про перейменування села Матроська підтримано територіальною громадою на загальних зборах громадян, погоджено відповідно до законодавства, розглянуто і схвалено Матроською сільською, Ізмаїльською районною, Одеською обласною радами.

У підсумку обговорення члени Комітету ухвалили рішення - підтримати подання Одеської обласної ради щодо перейменування села Матроська Ізмаїльського району Одеської області на село Матроска та доручити народним депутатам  – членам Комітету розробити і внести на розгляд Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України «Про перейменування села Матроська Ізмаїльського району Одеської області», рекомендуючи парламенту відповідно до пункту 1 частини першої та частини другої статті 114 Регламенту Верховної Ради України даний проект прийняти за основу та в цілому.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31