Відбулося  засідання  експертного "круглого столу"  на тему: «Актуальні аспекти законодавчого регулювання авторського права в Україні: Internet & Software». В -заході беруть участь Олександра Данченко, голова Комітету з питань інформатизації та зв’язку; Тетяна Попова,  голова Телекомунікаційної палати України;  Антоніна Малиш (ДСІВ Україна);  Олег Якимчук (Google Україна);   Андрій Пазюк, Рада Європи;   Владислав Шаповал, Microsoft Corporation, народні депутати. представники ЗМІ та громадських організацій.
Під час "круглого столу" тривало обговорення чинного  законодавства у сфері захисту авторських прав та інтелектуальної власності в Україні, пошук шляхів його вдосконалення задля правового врегулювання взаємовідносин між правовласниками, розповсюджувачами та споживачами
Питання захисту прав інтелектуальної власності сьогодення є одним із найбільш проблемних для держави. З одного боку, приділяється значна увага створенню і вдосконаленню законодавчого та нормативного регулювання, з іншого – поширюється кількість правопорушень та злочинів у цій сфері. У ході формування ринкової економіки, зниження бюджетного фінансування науки збільшився відтік за кордон учених. Ситуація, яка склалася у сфері реєстрації та використання прав інтелектуальної власності в Україні, свідчить, на жаль, про неефективне функціонування системи її охорони. Хоча цивільно-правові механізми відіграють найважливішу роль у правовому регулюванні питань інтелектуальної власності, проте дедалі більш очевидним стає той факт, що у відриві від норм інших галузей вони не здатні забезпечити надійної правової основи для вирішення багатьох проблем повсякденної практики створення та
використання результатів інтелектуальної діяльності.
На думку голови Комітету з питань інформатизації та зв'язку Олександра Данченка,  без вирішення питання інтелектуальної власності не варто очікувати інвестицій в Україну. "Парламент готовий голосувати за закони щодо захисту інтелектуальної власності, натомість воно включає  проблеми правильної експертизи та судової реформи. адже без цього неможливо справедливо встановити порушення авторського права" - сказав він. За його словами, цей "круглий стіл" має завершитися виробленням ефективного меморандуму в галузі захисту авторських прав.
Учасники заходу акцентували увагу на тому,  що історично склалося, що за весь час свого існування, з моменту отримання незалежності і до останнього періоду Україна так і не зуміла повністю вийти з пострадянського культурного простору. Всім відомо, що центром пострадянської культури стала Російська Федерація, в якій культура відчутно підтримується на державному рівні, і яка свої державні інтереси просуває в Україні не в останню чергу через свою культурну продукцію. Наслідки цього всім відомі – сьогодні значна кількість культурної продукції на українському ринку не має відношення до української національної культури, а український культурний простір спотворюється через змішування його з пропагандистськими цілями, прямо або латентно нав’язуваними іншою країною.

Визнання Росії державою-агресором та подальше прийняття Закону України №159-VIII «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України» особливо загострило питання необхідності державного протекціонізму культурної галузі України. Найбільш очевидним підтвердженням цьому стали зміни в діяльності українських телерадіоорганізацій, які традиційно заповнювали власну ефірну сітку фільмами, створеними в Російській Федерації. Після вступу в дію Закону №159-VIII мовники опинилися в ситуації, коли без російської кінематографічної продукції нічим заповнювати телевізійний ефір. Очевидно, дане питання могло б бути вирішеним за рахунок українських фільмів.

«Наш Комітет готовий працювати над законодавством у сфері захисту авторського права, проте питання не вирішиться прийняттям одного закону, а потребує комплексного підходу, починаючи з реформування судової системи України» – з таких слів розпочав свій виступ Олександр Данченко, Голова Комітету  з питань інформатизації та зв’язку.
«Тема захисту авторського права в мережі Інтернет визріла давно, але кожен учасник цього процесу, звичайно, намагається відстоювати свої інтереси. Проте маю надію, що наш експертний круглий стіл стане важливим кроком до подальшої плідної співпраці між владою, власниками авторського права та постачальниками контенту» - зазначив Олег Якимчук, Директор з питань взаємодії з органами державної влади компанії «Google Україна».
Своєю чергою, Антоніна Малиш,  в.о. Голови Державної служби інтелектуальної власності України, висловила свої сподівання щодо готовності правовласників та провайдерів телекомунікацій до конструктивного діалогу та пошуку компромісних рішень, які сприятимуть збалансуванню інтересів всіх сторін.
У своєму виступі Артем Афян, Керуючий партнер АО «Юскутум», охарактеризував  чинне  законодавство України так: «Сьогоднішня система захисту авторських прав не покривається чинними нормативними актами, а законопроект 3081-д «Про державну підтримку кінематографії в Україні» буде так само не ефективним, він вже зараз не зможе захистити правовласників та стане знищувати провайдерів».
На думку представників медіа-індустрії, механізм, прописаний в законопроекті 3081-д, дозволяє правовласнику, який подав повідомлення про порушення його права інтелектуальної власності, або заблокувати доступ до цього контенту, або отримати відповідь від особи, яка вважає, що контент розміщений їм законно. Що далі дозволяє обом сторонам реалізовувати своє право на захист своїх інтересів у суді, як на цивілізований спосіб вирішення спорів. Так як законопроект 3081-д досить чітко регулює ті відносини, які раніше не були відрегульовані, він дає законодавчий захист всім учасникам "екосистеми": сайтам, правовласникам, хостинг-провайдерам та іншим.
«Насправді представники ринку телекомунікацій теж зацікавлені у захисті авторських прав і виступають за створення ефективного правового підґрунтя. Проте проект закону про кінематограф у теперішній редакції накладає на операторів додаткові зобов’язання, тим самим викреслює їх зі списку союзників правовласників» - розповіла присутнім Тетяна Попова, Голова Ради Телекомпалати України.
«Оператори готові виконувати процедуру досудового блокування піратського контенту строком на п’ять, десять та, навіть, тридцять діб. Але в результаті вони мають отримати рішення суду, в якому чітко буде вказано, що дії оператора були правомірними» - наголосив Олександр Ольшанський, президент холдингу Internet Invest Group З іншого боку, виразив своє міркування щодо чинної процедури захисту авторських прав Федір Гречанінов, Директор із стратегічного розвитку медіагрупи StarLightMedia: «В Україні у всіх є право на судовий захист своїх інтересів. Але сьогоднішні регуляції, на жаль, не дають змоги нам, правовласникам, це право реалізувати. Тому що для судового розгляду потрібно знати власника сайту, на якому розміщений спірний контент. Сайт, урл сайту, не може бути відповідачем у суді. Часто сайти, що розміщують нелегально контент, не розкривають своїх власників. Ідентифікація власника сайту є першим кроком на шляху до правового захисту».
Отже, Олександр Данченко запропонував наступні кроки для досягнення консенсусу між правовласниками та операторами, а саме:
підготовка та підписання меморандуму між виробниками контенту та операторами, як акт саморегулювання та взаємодії у сфері захисту авторських прав та боротьби з піратським контентом;
 продовження обговорення законопроекту, що задовольнить інтереси як медіа, так і операторів;
 проведення експертного семінару інженерів та юристів щодо вироблення механізму захисту авторських прав з урахуванням розвитку технологій.
Представники правовласників, однак, зауважили, що всі ці запропонованi кроки не повинні стати бар’єром для підписання законопроекту 3081-д у тому вигляді, в якому він є зараз, тому що він вже дає змогу захистити від нелегального використання об’єктів права інтелектуальної власності.

Усі  учасники "круглого столу" виразили готовність до подальшої співпраці.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30