У заході взяли участь народні депутати, представники органів державної влади, громадських організацій.

Голова Комітету Сергій Пашинський, відкриваючи слухання, зазначив: «170 тисяч наших громадян отримали статус учасника бойових дій на сході України. Це величезна кількість людей. Ми пам’ятаємо в яких умовах наша держава розпочинала відбиття агресії на сході, фактично армія була доведена до стану колапсу… Завдяки героїзму цих людей, частина з них -це  добровольці, частина це мобілізовані, тріумфального маршу агресора вулицями Києва не вийшло».

«Держава зараз переживає колосальні виклики тому що проблема російської агресії не знята з порядку денного. Кожен день гинуть люди, Кожен день йдуть обстріли. Кожен день ми чекаємо нових провокацій. Але ми повинні не забувати про цих людей, які мобілізовані зараз і ми, як держава, повинні зробити максимум можливого і неможливого для того, щоб ці люди, ці ветерани, ці герої, які захищали нашу державу, вони були імплементовані в мирне життя, вони були соціально захищені, вони повинні мати можливість на гідну роботу, на гідне медичне обслуговування і на гідні перспективи у своєму житті», - наголосив він.

С.Пашинський нагадав, що Верховною Радою прийнято ряд законодавчих актів, які надають пільги. «Але питання не в тому, що цього недостатньо. Питання у тому, щоб організувати в рамках прийнятих законів нашу роботу і організувати самих ветеранів АТО, дати можливість повністю реалізуватися як громадяни цієї держави», - зазначив він.

Голова Комітету звернувся до учасників слухань з проханням у виступах висловити свої пропозиції, щоб «спробувати сформулювати ті необхідні управлінські рішення Верховної Ради, Кабінету Міністрів та інших органів, які дадуть можливість на практиці реалізувати те, про що ми так багато говоримо».

Народний депутат Оксана Корчинська у виступі привернула увагу до кількох проблем. Зокрема, вона розповіла про численні факти спроб керівництва «витіснення з лав Національної поліції учасників АТО через непроходження ними переатестації», звернула увагу на питання медичного забезпечення, зокрема, на відсутність коштів на проведення нейрореабілітації учасників АТО.

О.Корчинська запропонувала Комітету з питань національної безпеки і оборони врахувати її ініціативу щодо внесення змін до законодавчих актів, якими дозволити формувати з учасників АТО окремі підрозділи, які будуть реагувати на всі події, в яких помічені учасники АТО. Вона зазначила, що це світова практика, яка є надзвичайно продуктивною, оскільки доводиться виїжджати у різні міста країни, де відбувалися конфлікти за участю учасників АТО.

Голова Комітету С.Пашинський сказав, що Комітет підтримає цю ініціативу. Він повідомив, що Комітет звернеться до Міністра внутрішніх справ з вимогою «втрутитися в кадрову політику, перевірити всі факти і відсторонити від керівництва Національною поліцією тих осіб, які свідомо проводять таку політику по відношенню до учасників АТО».

Заступник Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Сергій Куніцин повідомив, що Комітет також провів «круглий стіл» з проблем АТО за участю волонтерів, учасників антитерористичної операції, представників відомств. За результатами проведення заходу були дані відповідні доручення органам виконавчої влади.

С.Куницін сказав, що йдучи на ці слухання, він проаналізував виконання цих доручень: з 30 рекомендацій дві залишилося взагалі невиконаними, 8 - в стадії виконання, 5 - частково виконані, а на дві органи взагалі не відреагували.

Народний депутат звернув увагу на основні проблемні питання, які ще законодавчо не врегульовані.

Учасники слухань у виступах наводили факти невиконання органами державної влади норм законодавства, зокрема, стосовно виділення учасникам АТО земельних ділянок, розповідали про проблеми медичного обслуговування, про те, що люди, які демобілізувалися, або в яких закінчився контракт добровольця, потрапляючи в мирне життя, не мають можливості на гідну роботу і гідну заробітну плату.

Промовці пропонували Комітету та народним депутатам розглянути можливість виділення учасників антитерористичної операції в окрему соціальну категорію, органам виконавчої влади спільно з громадськими організаціями проаналізувати чинні нормативно-правові акти, які регулюють питання соціального захисту учасників антитерористичної операції та підготувати пропозиції щодо її удосконалення з метою формування сучасної ефективної державної політики соціального захисту учасників антитерористичної операції, спрямованої на стимулювання їх можливостей.

У виступах також пропонувалося передбачити бюджетне фінансування Державної цільової програми медичної, психологічної, соціальної реабілітації та адаптації учасників АТО на період до 2020 року та приділити окрему увагу соціальним проблемам учасників АТО, які одночасно є внутрішньо переміщеними особами з метою недопущення послаблення їх соціального захисту та нехтування прав тощо.

За результатами слухань Комітет напрацює відповідні рекомендації, які будуть направлені Кабінету Міністрів, профільним міністерствам та іншим органам виконавчої влади.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00