У  парламенті відбулася   виставка продукції органічних сільськогосподарських виробників України «Organic made in Ukraine»,  організована Асоціацією виробників органічної продукції  «БІОЛан Україна»,  сільгоспвиробниками органічної продукції, операторами ринку органічних продуктів спільно з народними депутатами України. Мета  заходу -  інформування про новини на у ринку  органічних продуктів України,  ознайомлення  з українськими виробниками сертифікованих органічних продуктів, презентація  українського органічного кошика.


 
Органічне виробництво відіграє важливу роль в підтримці стану здорового навколишнього середовища, збереження біорізноманіття, що є чи не найголовнішими факторами успіху у програмах сталого розвитку. 

Свої товари, сертифіковані за європейськими органічними стандартами та представлені на внутрішньому та зовнішньому ринках, презентували 43 учасника, з яких  33 сертифікованих органічних сільгоспвиробника.

На присвяченому події брифінгу народний депутат Ярослав Маркевич, один із організаторів виставки, зазначив, що хоча органічна продукція все ще лишається новинкою для українців, про що свідчать і відносно невеликі площі сертифікованих органічних сільгоспугідь (близько 1%), це вже загальновизнаний тренд у світовому масштабі. Парламентарій наголосив, що вітчизняні органічні харчові продукти є потенційним брендом України на міжнародному ринку, а  ключове завдання влади – допомогти у розвитку та становленні цього бренду.


Представник  українських виробників органічних продуктів Тетяна Яблонська зауважила, що вітчизняні органічні виробники мають потужний потенціал: вони можуть представити повний кошик органічної продукції  всіх категорій для споживання та здоров’я  нації. Учасники та гості виставки мали змогу  особисто переконатися у високій якості, високих смакових властивостях та широкому асортименті презентованих органічних продуктів, відвідавши «Оrganic lunch» і скуштувавши щось до смаку.

За численними даними досліджень у світі споживачі органічних продуктів харчування оцінюють стан свого здоров'я значно краще, ніж споживачі конвенційної їжі (не органічної). Наприклад, завдяки багаторічному впровадженню програми "Їжа для життя" (включення органічних продуктів у меню шкільної їдальні, Лондон) - відсоток учнів з надмірною вагою знизився з 10% у 2002 році до 2% у 2010 році.  Водночас поліпшилися успіхи школярів у навчанні - позитивно склали іспити 90% випускників, порівняно з 32% у 2002 р. У 2010 році у США, Мішель Обама оголосила про старт величезної державної програми "Let’s Move!" на 2011-2021рр, мета якої - здорові діти, зниження відсотку ожиріння, здорова нація, фінансування Урядом - мільярд доларів щороку. Новий бюджет Данії передбачає фінансування 60% органічних продуктів в їдальнях державних установ.

Дослідження вчених Національного медичного університету імені О.О.Богомольця  показало, що харчування на 50% впливає на здоров'я дитини в Україні, водночас лікування -  на 10%, генетика -  на 20%, умови життя -  на 20%

Такі показники яскраво демонструють, що органічне виробництво продуктів харчування не просто модний тренд, а спосіб життя та усвідомлений вибір урядів багатьох розвинених країн.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00