Голова Верховної Ради України Андрій Парубій повідомив, що на урочистому засіданні присутні Президент України Петро Порошенко, президенти України Леонід Кравчук, Леонід Кучма, Віктор Ющенко, члени Кабінету Міністрів України, Голови Верховної Ради України попередніх скликань, народні депутати першого-другого та нинішнього скликань, колишні прем'єр-міністри, керівники судової гілки, предстоятелі церков і релігійних об'єднань України, представники дипломатичного корпусу, громадських організацій, засобів масової інформації.

Голова Верховної Ради України відкрив урочисте засідання.

У сесійному залі прозвучав Гімн України.

Перед учасниками урочистого засідання виступив Президент України Петро Порошенко.

На інформаційних табло у сесійному залі було продемонстровано відео голосування за Конституцію двадцять років тому.

Учасники засідання оплесками привітали історичні кадри.

Головуючий надав слово першому Президентові України Леоніду Кравчуку.

Він нагадав, що у цій залі приймалися історичні рішення, які змінили не тільки обличчя України, а сприяли зміні обличчя Європи і світу.

Л.Кравчук у виступі наголосив: «Нам потрібно розпочати справжнє реформування Української держави, починаючи з кожної людини і закінчуючи президентом… Головне – це написати новий підхід до життя. Ми маємо, починаючи з сьогоднішнього дня, написати, внести зміни до Конституції, яка відповіла б стратегічним інтересам українського народу».

На урочистому засіданні виступив учасник антитерористичної операції, молодший сержант Юрій Закопець. Він є ровесником Конституції, який з дитинства мріяв стати військовим, але ніколи не міг подумати, що стане ним у час війни, не міг подумати, що у такому молодому віці йому доведеться зі зброєю в руках захищати свою країну, її конституційний лад.

Голова Верховної Ради України 2-го та 5-го скликань Олександр Мороз у виступі нагадав, що він наче учора вийшов з цього залу і всі ці роки засвоює уроки Конституції. За його словами, ухвалення Конституції – це крок сумірний з проголошенням незалежності, це визнання незворотності історичного вибору нашого народу. «Завершальна стадія роботи над Основним Законом продемонструвала консолідацію різних політичних сил у парламенті і суспільстві. Вона стала прикладом того, що будівництво держави потребує спільних зусиль лівих, правих, центристів, радикалів, анархістів, націоналістів, соціалістів. Бо на ворожнечі держава не будується», - наголосив О.Мороз.

Представник молодого покоління, інтерн Верховної Ради Іванна Федько запитала: чи кожен замислювався над тим, що для чого існує Українська держава і що є її метою? «Держава існує для того, аби забезпечити права своїх громадян. В цьому полягає її зміст. Наша Конституція була ухвалена 20 років тому. Але речення «Україна - правова держава» весь час нагадувало скоріше задекларований курс, аніж реальний стан речей», - відзначила вона.

І.Федько нагадала, що відбулася Революція гідності, що дала нам шанс розпочати все спочатку. За її словами, навіть найкраща у світі конституція здатна забезпечити права своїм громадянам лише за високої правової культури і природньої необхідності поважати та виконувати закон. «Правова держава постане лише там, де є на неї попит», - відзначила учасниця урочистого засідання.

Вона закликала молодь, незважаючи на ризики, не зупиняти поступ на шляху до правої держави. «Здійснюючи українську мрію важливо зрозуміти кожному з нас, а чи готові ми єднатися, а чи готові ми полишити цю хату скраю», - наголосила Іванна Федько.

Перед учасниками урочистого засідання виступив Голова Верховної Ради України Андрій Парубій. На початку свого виступу Голова Верховної Ради зауважив, що «хоча ми святкуємо лише 20 років творення нашого Закону, він має тисячолітню історію». «Тисячу років тому наша земля уже мала закон і жила за ним. Це був закон великого князя Ярослава - Руська правда», - зазначив Андрій Парубій і додав: «Руська правда – Конституція України». За словами голови Верховної Ради, «Батьки-засновники нашої держави дали нам перший закон - неймовірно прогресивний на той час. Який був один для всіх. Справедливість прийшла на наші землі». «Не дозволяй, щоби сильний нищив слабого», - повчав князь Володимир Мономах, зазначив Андрій Парубій. Він нагадав, що світло Закону розповсюдилося і на схід.

Андрій Парубій наголосив, що «так, закон із України розповсюдився далеко за межі України-Руси». Голова Верховної Ради підкреслив, що «усю подальшу історію українці вдосконалювали право на своїх землях». «Далі були литовські статути. Статут 1529 року, в основу якого лягли Руська правда Ярослава та Римське канонічне право. Було прийнято як закон, який мав однакову силу для всіх жителів Литовсько-Руської Держави, незалежно від їхнього стану. Він став першим у Європі систематизованим зводом законів різних галузей права».

Андрій Парубій також згадав Конституцію прав і вольностей Війська Запорозького Пилипа Орлика, назвавши її одним із найпрогресивніших засадничих документів того часу.

«Борючись за свою свободу з російським окупантом, українці продовжували творити свій Основний Закон, який як фенікс з попелу відроджувався в горнилі боротьби», - наголосив Андрій Парубій.

Він зауважив: «Яке завдання українців і української влади? Зробити все можливе, щоб кожна людина, кожен громадянин держави відчував справедливість нашого Закону». «Наше завдання - зробити цю велику книгу основою життя українців, бо в Конституції немає жодного слова про корупцію, про несправедливість, про нечесні суди чи корумповані правоохоронні органи. Наше життя повинне бути гідним нашого Закону», - наголосив Андрій Парубій.

Він зазначив, що чинний парламент зробив важливі кроки в напрямку втілення в життя норм Основного Закону: «Саме в цих стінах були ухвалені закони для відновлення обороноздатності нашої армії». «Саме цей парламент ухвалив закони для відкриття майнових реєстрів для боротьби з корупцією. Саме в цих стінах ми прийняли закони для безвізового режиму з Європейським Союзом. І саме в цих стінах ми проголосували закони Чистого четверга – закони про декомунізацію, - якими ми виганяємо демонів руського міра з України», - сказав Андрій Парубій.

Він висловив сподівання, що саме в цих стінах буде ратифіковано угоди про членство України в Європейському Союзі та НАТО.

«Українська держава і її закон творилися лицарями Київської Русі, воїнами Святослава та Данила Галицького. Вони творили під стягами Сагайдачного та Хмельницького», – сказав Андрій Парубій і зауважив, що «сьогодні за наш закон і нашу незалежність незламною стіною стоять наші воїни на східному фронті».

Голова Верховної Ради України передав особливі вітання воїнам-захисниками і привітав усіх зі святом Конституції.

У сесійній залі прозвучав Духовний гімн України «Молитва за Україну».

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій подякував усі присутнім за участь в урочистому засіданні і запросив взяти участь в урочистій церемонії спецпогашення конверта з оригінальною маркою «28 червня - День Конституції України» та спільному фотографуванні на сходах Парламенту на площі Конституції.

Андрій Парубій оголосив закритим урочисте засідання.

Прозвучав Державний Гімн України.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00