Постійна делегація Верховної Ради України взяла участь в Парламентській асамблеї Ради Європи під час Третьої частини сесії ПАРЄ 2016 року.

Робота Асамблеї розпочалася із звернення Президента ПАРЄ П. Аграмунта щодо проблем тероризму, нетерпимості й ненависті, кризи біженців, зростання популізму як загрози демократичним цінностям, розбудові панєвропейського парламентського діалогу.

П.Аграмунт відзначив звільнення члена української делегації Н.Савченко та нещодавнє повернення на батьківщину Г.Афанасьєва та Ю.Солошенка завдяки дипломатичним зусиллям.

Член української делегації Надія Савченко 20 червня вперше виступила на сесії Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ). Під час виступу вона наголосила, що Росія повинна відповісти за порушення прав людини у Європейському суді.


Голова делегації Верховної Ради Володимир Ар’єв, подякувавши за сприяння у визволенні Надії Савченко, закликав докласти зусиль для визволення інших громадян України, незаконно захоплених російською владою, посилити тиск на Росію, яка систематично порушує основоположні принципи РЄ, при цьому назвавши ефективними санкції проти делегації РФ.

Українська делегація провела зустріч зі спецпредставником Генерального секретаря Ради Європи з питань України Р.Бріаном, під час якої сторони обговорили питання стосовно перспектив подальшої співпраці. Цього ж дня Н.Савченко мала  зустрічі з Президентом Європейської народної партії Ж.Долем, Президентом ПАРЄ П.Аграмунтом, Головою німецької парламентської делегації А.Фішером, а також з Генеральним секретарем Ради Європи Т.Ягландом.

У ході зустрічей порушувалися питання щодо мирного врегулювання конфлікту на Донбасі, шляхів реалізації Мінських угод, ролі Росії у конфлікті тощо.

21 червня в Європарламенті відбулося позачергове засідання Парламентського комітету асоціації (ПКА) за участі членів ПКА української та частини ЄП, членів комітетів LIBE та AFET в Європарламенті, доповідачів цих комітетів з українського безвізового досьє.

Зустріч була ініційована Співголовами ПКА Андреєм Плєнковічем та Іриною Геращенко і присвячена питанню надання Україні безвізового режиму. Члени української делегації М.Іонова, І.Луценко, О.Сотник та М. Княжицький у своїх виступах надали вичерпну інформацію щодо виконання Україною всіх без виключення зобов'язань в рамках ПДВЛ, що, власне,  було підтверджено Єврокомісією, яка 20 квітня цього року внесла законодавчу ініціативу щодо надання Україні безвізового режиму. Українська делегація наголосила на неприпустимості відтермінування запровадження безвізового режиму та наполягла на якнайшвидшому розгляді питання в комітетах європейського парламенту вже в липні цього року.


Заходи за участі керівництва Верховної Ради України.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій 22 червня взяв участь у державних заходах з вшанування жертв Другої світової війни.

Голова Верховної Ради провів зустріч з керівником Офісу Ради Європи в Україні Мортеном Енбергом за інформаційною підтримкою реформ, що здійснюються в Україні.

Андрій Парубій привітав Мортена Енберга із призначенням на посаду керівника Офісу Ради 

Європи в Україні та представника Генерального секретаря з питань координації програм співробітництва з Радою Європи в Україні.

У ході розмови Сторони обговорили питання подальшої співпраці України з Радою Європи, зокрема, у сфері вдосконалення законодавства, допомоги у проведенні реформ та їхньої інформаційної підтримки.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій під час зустрічі у середу з офіційним уповноваженим Державного департаменту США у справах Європи та Євразії Вікторією Нуланд, подякував за активну позицію США у питаннях підтримки України на міжнародному рівні та продовження санкцій щодо Російської Федерації.


Офіційний уповноважений Державного департаменту США у справах Європи та Євразії висловила занепокоєння зростанням напруження на Сході України замість дотримання Угод.

У парламентських комітетах відбулися чергові засідання, а їх представники взяли участь у візитах та зустрічах.

Комітет з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства розглянув питання про забезпечення своєчасного перегляду тарифів на комунальні послуги, погашення заборгованості різниці в тарифах, захоронення твердих побутових відходів.

Комітет ухвалив рішення направити звернення до Прем’єр-міністра України Гройсмана В.Б. з проханням терміново розібратися у ситуації, що склалася в сфері ЖКГ України, та вжити невідкладні заходи стосовно врегулювання ситуації.

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи рекомендує парламенту прийняти за основу проект Закону "Про внесення змін до Закону України "Про питну воду та питне водопостачання" (щодо удосконалення деяких положень)".

Проектом №4582 передбачено удосконалення законодавства у сфері питного водопостачання та водовідведення, врегулювання відносин, пов'язаних з виробництвом, транспортуванням та постачанням питної води, відведенням, транспортуванням тощо.

Члени Комітету з питань запобігання і протидії корупції під час виїзного засідання в смт Коцюбинське Київської області розглянули питання про законність передачі земель лісового фонду у приватну власність, а також самовільної вирубки лісів у Київській області та про хід розслідування правоохоронними органами Київської області кримінальних проваджень за фактами побиття громадських  активістів з м. Бучі та м. Ірпіня, які боролися проти забудови лісу.

Комітет з питань охорони здоров’я провів засідання «круглого столу» на тему: «Сучасний стан надання паліативної допомоги дорослому населенню, міжнародний досвід та перспективи розвитку в Україні».

Учасники «круглого столу» констатували, що в Україні впродовж останніх десятиліть постійно зростає потреба у паліативній допомозі через  швидке постаріння населення та високі рівні онкологічної захворюваності, хронічних неінфекційних захворювань, захворюваності на ВІЛ-інфекцію/СНІД, туберкульоз, вірусні гепатити та інші захворювання, що характеризуються тяжкими ускладненнями та розвитком невиліковних станів.


Голова Комітету з питань національної безпеки і оборони Сергій Пашинський провів зустріч з членом Сенату Франції Наталі Гуле.

Під час зустрічі наголошувалося, що ситуація, яка склалася в нашій державі, потребує спільної відповідальності як України, так і Європи, в тому числі і Франції.

У Комітеті з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки відбувся «круглий стіл» з обговорення реалізації Ініціативи прозорості у видобувних галузях (ІПВГ) та проекту Закону "Про розкриття інформації у видобувних галузях".

Прийняття даного нормативно-правового акта, зазначалося під час заходу, забезпечить доступ громадськості до об’єктивної інформації щодо платежів видобувних компаній; більшу прозорість роботи компаній та державних органів, що отримують платежі; створення умов для ефективного використання та управління корисними копалинами.

Голова Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Григорій Немиря під час міжнародної конференції "Гуманітарна криза в Україні" заявив, що влада має розглядати внутрішньо переміщених осіб не як проблему, як можливість для успішного демократичного розвитку України.

У Комітеті з питань промислової політики та підприємництва відбувся черговий раунд громадського обговорення проекту Закону "Про забезпечення масштабної експортної експансії українських виробників шляхом страхування, гарантування та здешевлення кредитування експорту" №2142а.

Головною метою законопроекту є посилення інституційної складової економічної політики, створення реального механізму просування несировинної продукції українського виробництва на зовнішні ринки.

Стан, проблеми та перспективи розвитку транспортної інфраструктури Приазов’я (Запорізької та Донецької областей) розглядалися на виїзному засіданні Комітету з питань транспорту у м. Маріуполь

Під час засідання члени Комітету заслухали інформацію щодо забезпечення фінансування робіт з будівництва, реконструкції, ремонту та експлуатаційного утримання автомобільних доріг загального користування у Донецькій та Запорізькій областях; щодо першочергових завдань з розвитку автомобільних доріг у Донецькій та Запорізькій областях, забезпечення безпеки на автомобільному транспорті загального користування тощо.

У Верховній Раді протягом тижня відбувалися інші заходи.

На засіданні "круглого столу" на тему: "Реформа конституційних засад судової влади, прав і свобод людини: поточний результат і очікувані перспективи" обговорено перебіг конституційного процесу в Україні.

У Верховній Раді у четвер відбувся семінар на тему «Ефективність застосування сучасних засобів інформаційно-комунікаційних технологій» за участі керівництва Апарату Парламенту, секретаріатів комітетів та представників розробників комплексних систем інформаційного супроводу.

У ході семінару учасники ознайомились із впровадженими в законотворчий процес програмно-апаратними комплексами та їхніми можливостями в залах проведення Погоджувальної ради і засідань Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування.

В.о. Керівника Апарату Володимир Слишинський повідомив, що у Верховній Раді розпочато процес автоматизації всіх робочих процесів з метою переведення роботи у безпаперову форму.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00