Понад 40 аграріїв з усієї країни приїхали, щоб долучитися до роботи "круглого столу" на тему: "Зона вільної торгівлі: що потрібно знати, щоб вийти на європейський ринок?", який відбувся 9 червня за ініціативи Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин та інтернів Програми стажування у Верховній Раді України 2015–2016 років,  громадської  організації  «Ліга інтернів» та Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ  у рамках проекту «Консультування України з питань аграрної політики в умовах Угоди про вільну торгівлю між ЄС та Україною» .

У заході, проведеному випускниками та інтернами Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин за підтримки ГО «Ліга інтернів» та Центру з підтримки експорту, що працює при Міністерстві аграрної політики та продовольства України, взяли участь заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції Владислава Рутицька та керівник проекту «Консультування України з питань аграрної торгівлі в умовах ПЗВТ між ЄС та Україною» Ольга Трофимцева.


Під час обговорення наголошувалося, що за останні декілька років українська сільгосппродукція вийшла на декілька нових ринків.  Так, половина експорту спрямовується  до країн Азії,  14 %  -  до Африки,  третина  - до країн ЄС.  У виступах зазначалося, що ставка Національного банку України  формується від обсягу валютної виручки, яка надходить з експорту, тож збільшення  експорту  спричиняє збільшення  ставки Нацбанку.

   Марія Дідух, ключовий експерт Центру підтримки експорту,  наголосила, що ідеєю створення даної організації є консультування українських аграріїв, передусім тих, які щойно починають свою діяльність на міжнародних ринках. Центр надає  всю інформацію щодо можливостей та труднощів  виходу на ринки та оцінює  спроможність  аграріїв провадити власну торгівлю.

   Антон Жемердєєв, співробітник Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин, зосередився на основних проблемах сільськогосподарської галузі, які необхідно першочергово розв'язувати - на великих податках та малих обсягах фінансової підтримки.

Микола Рижанков, експерт Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, презентував аналіз розвитку міжнародного ринку України в період з 2013 року по перший квартал 2016 року. Експерт наголосив на тому, що динаміка аграрного експорту країни  почала покращуватись в результаті поступового відновлення  цін, а  роль експорту саме агарної продукції та харчових продуктів  значно зросла порівняно із 2013 роком.   

Учасники "круглого столу" також взяли активну участь у панельних дискусіях, присвячених тарифному та нетарифному регулюванню експортних поставок продукції.

Учасники  обговорили питання квотування поставок;  механізми регулювання при перевищенні квот; особливості постачання аграрної продукції на ринок ЄС; особливості функціонування митного контролю, зокрема гігієнічні сертифікати та сертифікати походження продукції та  формування в Україні сучасної системи контролю за безпечністю харчових продуктів.


 

      

        

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00