Україна очікує отримати від Альянсу Комплексний пакет допомоги для розвитку оборонних спроможностей нашої держави відповідно до стандартів НАТО. Про це сказав співголова міжпарламентської групи дружби Україна-Італія Сергій Алєксєєв  під час зустрічі з Головою італійської делегації в ПА НАТО А. Манчуллі у Римі, де він перебуває у складі офіційної делегації разом з іншими українськими парламентаріями. Він зазначив, що закони України  «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики», а також «Про основи національної безпеки» визначають пріоритетом поглиблення співпраці з НАТО задля досягнення критеріїв, необхідних для набуття членства у цій організації.


«Ми цінуємо послідовну політичну підтримку Альянсом суверенітету, незалежності та територіальної цілісності  нашої держави, а також те, що питання безпеки в Європі не розглядається окремо від питання безпеки в Україні. Як результат, майже 50% українців виступають за вступ України до НАТО», - сказав він.

Сергій Алєксєєв відзначив, що санкції, які наразі діють щодо  Російської Федерації є  стримуючим чинником, який запобігає ескалації військового конфлікту на Донбасі, і задля подальшої стабілізації ситуації вони  мають бути продовжені. Розповідаючи про здобутки України,  парламентарій  відзначив, що владі країни у стислі строки вдалось відновити боєздатну армію і зараз спільно з експертами та радниками НАТО розробляється Державна програма розвитку ЗСУ на період до 2020 року. Цей документ заплановано до презентації під час засідання Комісії Україна-НАТО на найвищому рівні 8-9 липня, що відбудеться в рамках Варшавського саміту НАТО.

«Ми також очікуємо отримати від Альянсу Комплексний пакет допомоги для розвитку оборонних спроможностей нашої держави відповідно до стандартів НАТО на середньострокову перспективу, до якої увійдуть як вже існуючі програми Альянсу з допомоги Україні, так і ті, що наразі опрацьовуються обома сторонами», - сказав народний депутат. Сергій Алєксєєв зазначив, що цей цільовий документ зробить допомогу Альянсу більш помітною та ефективною.

Своєю чергою,  А. Манчуллі  зазначив, що НАТО займається розв'язанням усіх наявних проблем. Так, за його словами, у зв’язку з подіями, що відбуваються, суспільну думку у Європі необхідно готувати до того, що небезпека існує не тільки від загрози тероризму, а й від осередків військових дій, проте цю позицію поділяють не всі представники парламенту Італії, тому з цим треба працювати.

Присутня на зустрічі співголова міжпарламентської групи дружби Україна-Італія Оксана Корчинська відзначила, що країни НАТО, які десятиліттями не мали військових дій на своїй території, повинні звернути увагу на те, що в центрі Європи ведеться гібридна війна, що  є небезпекою для всієї Європи, на що має бути відповідна реакція. Вона повідомила, що займалася питанням організації шляхів евакуації цивільного населенні і може поділитися цим досвідом. На думку О.Корчинської, потрібно співпрацювати у цьому напрямі. Інший член групи-дружби Віктор Роман


Віктор Романюк зазначив,  що коли розпочалася спецоперація російських військових у Криму, ані українська армія, ані сили НАТО не були готові до цього, тож необхідно налагоджувати координацію зусиль задля протистояння подібній агресії.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31